Skip to main content
main-content
Top

15-01-2014 | Nieuws

Coronaire calciumscore verdient meer aandacht

De meting van de coronaire calciumscore verdient een grotere rol in de risicoschatting voor een hartinfarct of sterfte aan hart- en vaatziekten.

Dat stellen onderzoekers van Ciccarone Center van Johns Hopkins Maryland in European Heart Journal. 15 procent van de laagrisicopatiënten heeft een hoge coronaire calciumscore en 35 procent van de hoogrisicopatiënten een te verwaarlozen coronaire calciumscore. Het onderzoek, gepubliceerd door Michael Silverman, inmiddels werkzaam als onderzoeker in Brigham and Women’s Hospital in Boston, maakte gebruik van deelnemers van de Multi-Ethnic study of Atherosclerosis. Bij 7000 patiënten die bij aanvang van de studie nog geen hartziekte hadden, zijn de risiciofactoren voor een hartinfarct en sterfte aan hartvaatziekten vastgesteld en is de calciumscore bepaald. De deelnemers zijn 7,1 jaar gevolgd op het optreden van coronaire vaataandoeningen.
Van de patiënten die op grond van cholesterol, bloeddruk en de overige bekende risicofactoren voor coronaire vaatziekten een zeer laag risico hadden, hadden toch een coronaire calciumscore hoger dan 100 en daarmee een relatief hoog risico op een hartinfarct in de komende zeven jaar. Aan de andere kant werd bij 35 procent van de deelnemers met een zeer hoog risico juist geen kalkafzetting in de coronairvaten aangetroffen; hun risico op een infarct in de komende zeven jaar bleek juist extreem laag.

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.