Skip to main content
main-content
Top

21-01-2014 | Nieuws

Prototype contactlens meet bloedsuiker

Google ontwikkelt een contactlens die de bloedsuiker meet in traanvocht. Het is nog lang niet zover, maar een prototype wordt nu getest. Het Diabetes Fonds verwelkomt alle alternatieven voor het pijnlijke vingerprikken.

Veel mensen met diabetes moeten meerdere malen per dag hun bloedsuiker meten. Dat moet nu nog met een pijnlijke vingerprik. Heel vervelend, daarom wordt hard gewerkt aan alternatieve methoden. Zoals door Google, die vandaag meldt dat ze een contactlens ontwikkelen die de bloedsuiker meet.


Toekomst

De lens bestaat uit twee contactlenzen met daar tussen een chip en een lampje. De bedoeling is dat de chip een waarschuwing geeft zodra de bloedsuikerwaarde gevaarlijk wordt. De drager van de contactlens ziet een ingebouwd led-lampje branden en weet dat hij of zij maatregelen moet nemen, zoals insuline spuiten. De lens meet elke seconde de suikerspiegel.

Een prototype van de lens wordt nu getest en is nog niet klaar voor massaproductie. Volgens Google is de slimme lens voorlopig nog toekomstmuziek. “Er moet nog een hoop werk gedaan worden”, zegt het bedrijf. Al jarenlang proberen wetenschappers bloedsuiker betrouwbaar te meten in traanvocht, dat is tot op heden nog niet gelukt.

Reactie Diabetes Fonds

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: “We juichen dit initiatief van Google toe. Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd.” Naast de contactlens wordt er ook gewerkt aan andere methoden om pijnloos de bloedsuiker te meten. Dessing: “Samen met TNO werkt het Diabetes Fonds hard aan lichttechnologie; hiermee kan je met een sensor dwars door de huid heen meten. Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft.”

Bron: Diabetes Fonds


Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.