Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2003 | Artikelen | Uitgave 3/2003

Bijblijven 3/2003

Contactallergische aandoeningencontactdermatitis

‘Contactallergie heeft vele gezichten’

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2003
Auteur:
Prof. Dr. A. Goossens
Belangrijke opmerkingen
Mw. prof.dr. An Goossens, hoofd van de Dienst Dermatologie, Afdeling Contactallergie, K.U. Leuven; deeltijd hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Farmaceutische Wetenschappen, K.U. Leuven.

Samenvatting

Contactallergie wordt veroorzaakt door contact van de huid met bepaalde stoffen uit de omgeving (allergenen genoemd) bij een persoon die hiervoor vooraf overgevoelig is geworden. De hierdoor teweeggebrachte huidreactie uit zich in de vorm van eczeem (jeuk, roodheid, zwelling, papels, blaasjes of schilfers), voorkomend op de plaats van contact met het allergeen, maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een klinisch onderzoek, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de aard en de lokalisatie van de letsels, het uitvoeren van een uitgebreide anamnese, met inachtneming van alle mogelijke etiologische factoren, alsook het uitvoeren van huidtests, waarbij de bepaling van de relevantie van de positief bevonden resultaten essentieel is. De diagnose contactallergie kan echter gemist worden in de verschillende stappen van het onderzoek.
De belangrijkste contactallergenen betreffen metaalzouten (bijvoorbeeld nikkel in onedele sieraden), parfumcomponenten en conserveermiddelen in cosmetica, lokaal aangebrachte geneesmiddelen, toevoegstoffen in rubber, bepaalde harsen (lijmen, plastics), alsook sommige planten. De enige effectieve behandeling bestaat in het vermijden van contact met de oorzakelijke allergenen, bijgevolg spelen preventiemaatregelen een essentiële rol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2003

Bijblijven 3/2003 Naar de uitgave