Skip to main content
Top

28-04-2014 | Nieuws

Congres NVMT: les over pijn in De Kuip

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Voor manueel therapeuten is pijn een belangrijk onderwerp. Een onderwerp waarover steeds meer bekend wordt, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met chronische pijn. Geen wonder dus dat het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) afgelopen weekend het thema PAINles meekreeg.

 

Bestuurslid François Maissan van de NVMT was in zijn nopjes. En niet alleen vanwege de inhoudelijke hoogtepunten. “Ik ben een Feyenoorder”, zegt hij aan de telefoon. “Het congres vond plaats in De Kuip, in de hemel. Dat was voor mij extra leuk. Vooral omdat we ook nog een rondleiding kregen.”

 

De locatie en het duidelijke thema zijn een bewuste keuze. “We hebben gekozen voor een andere opzet, met langere lezingen rondom een helder thema en steeds een andere locatie. Dat draagt bij aan de totaalbeleving.”

 

De NVMT koos voor het onderwerp pijn omdat er steeds meer over bekend is. “Het is duidelijk dat pijn geen simpel gegeven is”, zegt Maissan. “Er bestaan drie categorieën pijn, en vooral pijn door centrale sensitisatie moeten we als manueel therapeuten gaan herkennen omdat je daar met bijvoorbeeld mobilisaties geen rendement gaat halen.”

 

“Vooral pijn door centrale sensitisatie moeten we als manueel therapeuten gaan herkennen”

 

Voor Maissan was dat het inhoudelijke hoogtepunt. “Voorheen werd centrale sensitisatie voornamelijk vanuit de anamnese bepaald, maar revalidatiewetenschapper Mira Meeus uit Gent heeft een methode ontwikkeld waarmee je het inzichtelijk kunt maken met fysieke testen. Je kunt mensen dan direct confronteren met het feit dat ze een ontremd zenuwstelsel hebben. Dat hun pijn niet verzonnen is.”

 

Om de congresdag ook buiten De Kuip te promoten had de NVMT een twitterredacteur ingeschakeld. Die tikte de vingers blauw over alles dat gezegd werd tijdens de dag, gebruikmakend van de hashtag #mt2day.

 

Tip

Meer weten over pijn? Bekijk de (on-demand) web-tv-uitzending Lage rugpijn of doe de e-learning Pijneducatie.

 

E-learning Pijneducatie
Pijneducatie is een praktische handleiding bij het geven van pijneducatie. Het draagt bij aan een succesvolle behandeling van patiënten met chronische pijn. Deze elearning module behandelt aan de hand van concrete patientencasuïstiek een stappenplan bij het geven van pijneducatie. Ook leren deelnemers bij welke patiënten het geven van pijneducatie wel en niet geïndiceerd is.

 

Accreditatie
Accreditatie is voor 2 punten aangevraagd bij CKR (KNGF) voor de registers algemeen, psychosomatiek en bedrijf & arbeid.

 

Met het het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement (150 euro per jaar) zijn de e-learning en de geaccrediteerde web-tv-uitzending Lage rugpijn gratis.

 

Meer lezen

De e-learning is gebaseerd op het boek Pijneducatie van Jo Nijs, Paul van Wilgen. Het boek maakt onderdeel uit van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is digitaal beschikbaar.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Fysiotherapie volgens de psychosomatiek of Manuele therapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Fotolia

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.