Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | onderzoek | Uitgave 12/2017

Huisarts en wetenschap 12/2017

Compressiekousen kunnen zonder voet

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2017
Auteurs:
Arno Rademaker, Frans van den Brugge, Peter Willems
Belangrijke opmerkingen
HBO Drechtsteden, afdeling Toegepaste psychologie, Dordrecht: dr. A.C.H.J. Rademaker, gezondheidswetenschapper-onderzoeker. PLUK fysiotherapie, Breda: F. van den Brugge, fysiotherapeut. Huisartsenpraktijk Ginneken, Breda: P.L.G.M. Willems, huisarts. Huisartsenpraktijk Van Herwerden, Breda: P.R. van Herwerden, huisarts.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Rademaker ACHJ, Van den Brugge F, Willems PLGM, Van Herwerden PR. Compressiekousen kunnen zonder voet. Huisarts Wet 2017;60(12):626-9.
Achtergrond De therapeutisch-elastische compressiekous (TEK) is het meest toegepaste hulpmiddel bij chronische veneuze insufficiëntie (CVI). Het aantrekken vereist echter nogal wat kracht en veel ouderen hebben er thuishulp bij nodig. Wij onderzochten of een voetloze compressiekous, de pressure sleeve (PS), het volume van kuit en voet even goed reguleert en makkelijker zelfstandig aan- en uitgetrokken kan worden, zodat de patiënt autonomie kan behouden.
Methode In Breda maten we bij 58 CVI-patiënten van gemiddeld 79 jaar tweemaal het kuit- en voetvolume terwijl ze een TEK droegen, met een tussenpoos van een week. Aansluitend droegen de deelnemers drie weken lang een PS en voerden we zes volumemetingen uit. Het voetvolume bepaalden we op basis van waterverplaatsing, het kuitvolume op basis van omtrekmetingen.
Resultaten Het voetvolume was met een TEK gemiddeld 31 ml kleiner dan met een PS. Het verschil (3,2%) was klinisch niet relevant, want kleiner dan de dag-tot-dagvariatie bij een TEK (3,7%). Het lukte acht deelnemers (14%) de TEK zelfstandig aan- en uit te trekken, bij de PS lukte dat 19 deelnemers (33%).
Conclusie Een voetloze kous in combinatie met gerichte beweeginstructie is niet contra-effectief en kan een groep CVI-patiënten helpen hun autonomie te behouden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2017

Huisarts en wetenschap 12/2017 Naar de uitgave