Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2009 | Artikel | Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009

Compressie van morbiditeit: een veelbelovende benadering om de maatschappelijke consequenties van vergrijzing te verlichten?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 6/2009
Auteurs:
B. Klijs, W. J. Nusselder, J. P. Mackenbach
Belangrijke opmerkingen
Onderzoeker in opleiding, Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam Wetenschappelijk onderzoeker, Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam Hoogleraar, hoofd Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam Correspondentie: B. Klijs, Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Kamer Ae- 132, Erasmus MC. Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam. T:010-7038454.

Samenvatting

Er is een dringende behoefte aan strategieën die de maatschappelijke consequenties van vergrijzing kunnen verlichten. Een mogelijke strategie is het streven naar compressie van morbiditeit. De afgelopen decennia is een aantal van de oorspronkelijke aannamen voor compressie van morbiditeit ontkracht. De levensverwachting is namelijk veel sterker gestegen dan verwacht en de modale stervensleeftijd is de 85 jaar overschreden. Ook hebben trendstudies geen consistent bewijs gevonden voor een compressie van morbiditeit. Op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg wordt gezocht naar aanknopingspunten voor het bereiken van een compressie. Zo zijn op basis van gegevens van de Framingham Heart Study analyses gedaan met meerdimensionale overlevingstafels naar mogelijke bijdragen van veranderingen in blootstelling aan leefstijlfactoren (roken, hypertensie, lichamelijke inactiviteit en overgewicht/obesitas) aan compressie van hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat roken en lichamelijke inactiviteit de incidentie van hart- en vaatziekten verhoogt, maar ook de sterfte met en zonder hart- en vaatziekten. Hypertensie en overgewicht laten voornamelijk de incidentie van hart- en vaatziekten stijgen en zijn geassocieerd met een korter leven maar meer jaren met hart- en vaarziekten. Interventies op deze laatste risicofactoren zullen daarom resulteren in zowel een toename van de levensverwachting als een compressie van morbiditeit. Voor beleid en onderzoek in de gezondheidszorg is het van belang een mix van interventies te vinden waarmee een vergelijkbaar overall effect bereikt wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009 Naar de uitgave