Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2008 | Artikelen | Uitgave 2/2008

Kind & Adolescent Praktijk 2/2008

Complicaties bij behandeling van depressieve adolescenten met cognitieve gedragstherapie

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 2/2008
Auteurs:
Yvonne Stikkelbroek, Peter Prinzie
Belangrijke opmerkingen
Drs. Y.A.J. Stikkelbroek, universitair docent bij de Universiteit Utrecht, Langeveld Instituut voor pedagogisch en onderwijskundig onderzoek, onderzoeksgroep psychosociale problemen; als gz-psycholoog en psychotherapeut verbonden aan het Ambulatorium.
Dr. P. Prinzie, universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht, Langeveld Instituut voor pedagogisch en onderwijskundig onderzoek, onderzoeksgroep Psychosociale Problemen.

Samenvatting

Het toepassen van evidence-based behandelprotocollen zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en interpersoonlijke therapie (IPT) staat meer en meer op de voorgrond bij de behandeling van depressieve adolescenten. Bij de uitvoering van een behandelprotocol stuit de behandelaar op vele complicaties, waaronder comorbiditeit (angstklachten, leerproblemen, gedragsproblemen en ADHD) en geringe medewerking van de adolescent. Het uitvoeren van het behandelprotocol wordt daardoor belemmerd. De therapeut ervaart een grote spanning tussen het behandelprotocol en de klinische realiteit. Hoe kan behandeling met CGT worden afgestemd op de problematiek en de mogelijkheden van de individuele adolescent?Door de invoering van diagnose-behandelcombinaties (dbc’s) komt het accent te liggen op het gebruik van specifieke behandelprotocollen en de daarin toegepaste therapeutische technieken. Zo kan de misvatting ontstaan dat de therapeutische alliantie van ondergeschikt belang is.In dit artikel wordt een aanzet gegeven om een antwoord te geven op de vraag: ‘Hoe kan de therapeut de therapeutische alliantie bevorderen en rekening houden met de behoeften van de individuele adolescent?’

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2008

Kind & Adolescent Praktijk 2/2008 Naar de uitgave

Tussendoor

Ook dat nog

Agenda

Agenda