Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-10-2020 | Onderzoek | Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020

Complexe situaties in consultaties over euthanasie of hulp bij zelfdoding

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2020
Auteurs:
Tessa Bergman, Roeline Pasman, Bregje Onwuteaka-Philipsen
Belangrijke opmerkingen
Dit is een bewerkte vertaling van Bergman TD, Pasman HRW, Onwuteaka-Philipsen BD. Complexities in consultations in case of euthanasia or physician-assisted suicide:​ a survey among SCEN physicians. BMC Fam Pract 2020;21:6. Publicatie gebeurt met toestemming.
Bergman TD, Pasman HRW, Onwuteaka-Philipsen BD. Complexe situaties in consultaties over euthanasie of hulp bij zelfdoding. Huisarts Wet 2020;63(11):39-41. DOI:10.1007/s12445-020-0888-y.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Het publieke debat over euthanasie of hulp bij zelfdoding gaat vooral over patiënten met een psychiatrische aandoening of dementie en over voltooid leven. Dit zijn situaties die als ‘complexe’ casussen worden beschouwd. Geconsulteerde SCEN (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland)-artsen hebben in de praktijk ook te maken met andere als complex ervaren aspecten. Bijvoorbeeld een jonge patiënt, een moeizame communicatie met de patiënt en druk van de naasten. Het SCEN-programma kan hieraan aandacht besteden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws