Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

Compensatie eigen risico: nooit van gehoord, maar ik denk wel dat ik er recht op heb

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Dr. Margreet Reitsma-van Rooijen, Judith D. de Jong
Belangrijke opmerkingen
Nivel, Utrecht
Er zijn veel verschillende vergoedings- en compensatieregelingen voor ziektegerelateerde uitgaven. Het is belangrijk dat dergelijke regelingen goed worden uitgevoerd, zodat er geen rechthebbenden zijn die de vergoeding of compensatie mislopen en zodat er geen mensen zijn die deze ten onrechte aanvragen of krijgen. In 2008 is de regeling compensatie eigen risico ingevoerd. Deze compensatie krijgen rechthebbenden in principe automatisch uitbetaald. Als men deze compensatie niet krijgt, maar er toch recht op denkt te hebben, kan men de compensatie alsnog aanvragen. Uit een evaluatie van deze compensatieregeling door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat een groot deel (85%) van deze aanvragen onterecht is. Dit grote aantal onterechte aanvragen leidt tot onnodig hoge uitvoeringskosten. Het huidige onderzoek laat zien dat degenen die toch recht denken te hebben op de compensatie en deze alsnog aan gaan vragen, lang niet altijd weten wat de regeling inhoudt. Ook zoeken zij nauwelijks informatie over deze regeling op. Om het percentage onterechte aanvragen en de extra uitvoeringskosten die dat met zich meebrengt terug te dringen, is het van belang om mensen beter te informeren over de compensatieregeling. Mogelijk reduceert dit ook het aantal rechthebbenden dat de compensatie ten onrechte niet krijgt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave