Skip to main content
Top

2013 | Boek

Compendium dieetproducten en voedingssupplementen

Overzicht voor artsen, apothekers en diëtisten

Redacteur: Pauline Vermeer-Bruist

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Over dit boek

Compendium dieetproducten en voedingssupplementen 2013.

Inhoudsopgave

Voorwerk
A. Inleiding
Abstract
Het Compendium Dieetproducten en Voedingssupplementen is een naslagwerk. Het biedt informatie over de voedingswaarde, samenstelling, eigenschappen en toepassing in voedings- en dieetadviezen van industrieel bereide dieetproducten en voedingssupplementen die in Nederland te koop zijn. Dieetproducten zijn geschikt voor een bijzonder voedingsdoel, bijvoorbeeld in een eiwitbeperkt of natriumbeperkt dieet. Het Compendium wordt jaarlijks geactualiseerd.
Pauline Vermeer-Bruist
B. Aanduidingen op de verpakking
Abstract
Op voorverpakte producten is een etiket verplicht. Het geeft informatie die de consument kan helpen bij het inkopen en gebruiken van voedingsmiddelen. De consument wordt erdoor in staat gesteld producten te beoordelen en te vergelijken. Zo kan hij een bewuste keuze maken voor het product dat het beste voldoet aan zijn behoefte.
Pauline Vermeer-Bruist
C. Eetgewoonten in nederland en nieuwe voedingsnormen
Abstract
Eetgewoonten in Nederland laten te wensen over. Nederlanders gebruiken een voeding met de verkeerde samenstelling. Hierdoor leven we gemiddeld twee jaar korter. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het rapport Ons eten gemeten. Dit rapport geeft voor de eerste keer in Nederland een totaaloverzicht van de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de voedselveiligheid, en de gevolgen voor de gezondheid op langere termijn.
Pauline Vermeer-Bruist
D. Verwijzing naar de diëtist
Abstract
Per 1 augustus 2011 is de diëtist is direct toegankelijk. U heeft geen verwijzing meer nodig van uw arts voor de diëtist. U kunt zelf een afspraak maken met een diëtist. U kunt zelf een afspraak maken met een diëtist. Als u vragen heeft over voeding en ziekte of wanneer u klachten heeft waarvan u denkt dat deze met uw eetpatroon te maken hebben, dan kunt u direct een afspraak maken met de diëtist. Dit heet Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD).
Pauline Vermeer-Bruist
E. Dieetkostenvergoeding
Abstract
Omdat de kosten van dieetvoeding hoog kunnen zijn, is in veel gevallen een tegemoetkoming in of vergoeding van de gemaakte dieetkosten mogelijk. Via de Zorgverzekeringswet, fiscale aftrek en de Algemene Bijstandswet zijn regelingen hiervoor getroffen.
Pauline Vermeer-Bruist
F. Patiëntenverenigingen en organisaties
Abstract
In dit overzicht zijn adressen opgenomen van patiëntenverenigingen en diverse organisaties die voorlichting geven over voeding en/of diëten.
Pauline Vermeer-Bruist
1. Dieetproducten voor voedingsstofvrije of -beperkte diëten
Abstract
Fysieke, economische en sociaal-culturele omgevingsfactoren beïnvloeden ons eet- en bewegingspatroon zodanig dat het aantal personen met overgewicht, dat wil zeggen met een Body Mass Index (BMI) van 25–30, sterk is toegenomen. De laatste jaren is er een duidelijke toename van overgewicht bij kinderen, met name in de basisschoolleeftijd, en bij adolescenten. Een van de gevolgen van gewichtstoename is insulineresistentie, waarbij de normale werking van insuline is verstoord. Insulineresistentie speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van het zogenoemde metabool syndroom. Dit syndroom kenmerkt zich door verscheidene onderling samenhangende afwijkingen zoals insulineresistentie, dislipidemie en hoge bloeddruk. Deze afwijkingen liggen weer ten grondslag aan de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 en de complicaties daarvan zoals hart- en vaatziekten.
Pauline Vermeer-Bruist
2. Verrijkte voedingsmiddelen
Abstract
Door verrijking van voedingsmiddelen kan de bevolking bij een ernstig tekort aan bepaalde vitamines of mineralen de aanbevolen hoeveelheden van deze voedingsstoffen halen. Voedingsmiddelen worden verrijkt met de bekende micro- en macrovoedingsstoffen, maar ook met stoffen die mogelijk een positief effect op de gezondheid hebben, zoals omega-3-vetzuren.
Pauline Vermeer-Bruist
3. Sonde- en drinkvoeding en voeding bij kauw- en slikstoornissen
Abstract
Wanneer voedselpassage door het maagdarmkanaal gestoord is of wanneer een patiënt problemen heeft met kauwen of slikken, kan het nodig zijn voedsel met een aangepaste consistentie te gebruiken. Er wordt in eerste instantie gekozen voor gemalen of vloeibare voeding per os. Wanneer deze wijze van voeden onmogelijk is, zoals bij patiënten met ernstige kans op verslikken als gevolg van een CVA, wordt gekozen voor enterale voeding per sonde of voedingsfistel. Als het maagdarmkanaal niet beschikbaar is wordt overgegaan op parenterale voeding die met behulp van een infuus via de bloedbaan wordt toegediend. Deze wijze van voeden valt buiten het kader van deze uitgave.
Pauline Vermeer-Bruist
4. Voedingssupplementen
Abstract
Het Warenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen aan levensmiddelen (1996) staat gevitamineerde producten toe. Mensen die tot een risicogroep behoren, kunnen baat hebben bij extra vitaminen uit supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.
Pauline Vermeer-Bruist
5. Voeding voor zuigelingen en kinderen
Abstract
De eerste maanden van zijn leven is een kind aangewezen op melkvoeding. De natuur heeft hier in de vorm van moedermelk op een voortreffelijke manier in voorzien. Goede begeleiding en eenduidige advisering van de moeder is essentieel voor het welslagen van de borstvoeding.
Pauline Vermeer-Bruist
6. Sportvoedingspreparaten
Abstract
Voor een sporter die zijn prestaties wil verbeteren en sneller wil herstellen na een intensieve training of wedstrijd is het belangrijk om een goede voeding te gebruiken. Een goede basisvoeding is daarbij het uitgangspunt waarnaast op individueel niveau gekeken kan worden naar een goede verhouding van de benodigde voedingsstoffen, afgestemd op de sporter en de vorm van sportbeoefening. Dat geldt zowel voor, tijdens als na de inspanning.
Pauline Vermeer-Bruist
7. Vegetarische producten
Abstract
Vegetarisme, het niet eten van vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten, bestaat al eeuwenlang. Ongeveer 4,5% van de Nederlandse bevolking eet volledig vegetarisch. Daarnaast kiest een groot aantal Nederlanders ervoor om meerdere keren per week vegetarisch te eten, de zogeheten parttime vegetariërs of vleesverminderaars.
Pauline Vermeer-Bruist
Nawerk
Meer informatie
Titel
Compendium dieetproducten en voedingssupplementen
Redacteur
Pauline Vermeer-Bruist
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9832-4
Print ISBN
978-90-313-9831-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9832-4