Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011

Comorbide ontwikkeling van agressief en regeloverschrijdend gedrag. Relaties met persoonlijkheid en opvoeden

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. A. D. de Haan, Dr. P. Prinzie, Prof. Dr. M. Deković
Belangrijke opmerkingen
promovendus pedagogiek
universitair hoofddocent pedagogiek
hoogleraar pedagogiek

samenvatting

Deze studie onderzocht de ontwikkeling van agressief en regeloverschrijdend gedrag (cbcl) van zes tot vijftien jaar (N = 586). Tevens is bekeken in hoeverre sekse en persoonlijkheidskenmerken van kinderen (Hipic), opvoedgedrag van moeders (Parenting Scale), en interacties tussen kindkenmerken en opvoeding gerelateerd waren aan agressief en regeloverschrijdend gedrag. Resultaten suggereren dat agressief gedrag afneemt en regeloverschrijdend gedrag, gemiddeld genomen, stabiel is. De ontwikkeling van agressief en regeloverschrijdend gedrag is echter ook aan elkaar gerelateerd. Bij kinderen die meer regeloverschrijdend gedrag vertonen op zesjarige leeftijd daalt bijvoorbeeld de mate van agressief gedrag minder gedurende de adolescentie. Minder extraverte, welwillende en consciëntieuze kinderen en meer vindingrijke kinderen waren gevoeliger voor overreactief opvoedgedrag. Vooral moeders van kinderen met dergelijke kenmerken kunnen baat hebben bij opvoedingsondersteuning gericht op het ontwikkelen van effectieve disciplinaire technieken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Boeken

OriginalPaper

Opmerkelijk