Skip to main content
main-content
Top

12-03-2014 | Nieuws

‘Combinatiepreparaten bij COPD te snel voorgeschreven’

Hoewel huisartsen veel kennis hebben op het gebied van astma en COPD, kunnen de behandelingen nog wel beter. Vooral als het gaat om effectief voorschrijven. Combinatiepreparaten worden te snel voorgeschreven. De patiënt heeft het dan volgens het stappenplan nog niet nodig.

Dat zegt huisarts Bart Thoonen in de nieuwste editie van Mednet die binnenkort verschijnt. Thoonen is coördinator van de kaderopleiding astma/COPD Lucht via Lijnen aan de Voortgezette Opleiding tot Huisarts van Radboudumc in Nijmegen. Hij stond zelf aan de wieg van de kaderopleiding astma/COPD, die van 2002 tot 2004 gestalte kreeg.

Bij astma kan een groot deel van de patiënten uit de voeten met inhalatiecorticosteroïden in combinatie met een kortwerkende bronchusverwijder, zoals salbutamol of ipratropium”, zegt hij. “Maar sommige huisartsen combineren inhalatiecorticosteroïden meteen met een langwerkende bronchusverwijder. Dat is niet de opbouw volgens de NHG-Standaard. Dan loert het gevaar van overbehandeling, waardoor de patiënt en de huisarts niet de gewenste effecten ervaren.”

Volgens Thoonen moet er rationeel en effectief voorgeschreven worden door de huisarts. “Opbouwen en steeds toevoegen. Zo krijg je optimale controle. Dat is ook een van speerpunten in het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten van Long Alliantie Nederland.”

Het volledige interview is binnenkort te lezen in Mednet.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.