Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Colorectaal carcinoom

Auteurs : Prof. dr. J.H.W. de Wilt, dr. M.E. van Leerdam

Gepubliceerd in: Het oncologie formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Colorectaal carcinoom komt in Nederland voor bij meer dan 13.000 patiënten per jaar, vooral bij mensen ouder dan 60 jaar. Erfelijke en familiaire oorzaken spelen bij 5 tot 15% van de patiënten een rol.
Belangrijkste symptomen van een colorectaal carcinoom zijn bloedverlies per anum, veranderde defecatie en ijzergebreksanemie. Gouden standaard voor de diagnostiek is colonoscopie met biopten.
Na een curatieve behandeling geneest twee derde van de patiënten, waarbij de prognose sterk afhankelijk is van het tumorstadium. De behandeling van colorectale carcinomen bestaat vrijwel altijd uit resectie van de tumor en het omliggende darmsegment. Adjuvante chemotherapie verbetert de prognose bij klierpositieve coloncarcinoompatiënten. Patiënten met beperkte metastasen in lever of andere organen kunnen curatief worden behandeld met een operatie.
Door palliatieve behandeling met chemotherapie en nieuwe generatie antilichamen is de prognose sterk verbeterd. Met de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker zal de mortaliteit van colorectaal carcinoom verder afnemen.
Metagegevens
Titel
Colorectaal carcinoom
Auteurs
Prof. dr. J.H.W. de Wilt
dr. M.E. van Leerdam
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0626-8_3