Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-05-2017 | Artikel | Uitgave 2/2017

Verslaving 2/2017

Cognitieve stoornissen door jarenlang alcoholgebruik of door acuut stoppen met drinken bemoeilijken diagnostiek en behandeling

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2017
Auteurs:
Dr. Serge J. W. Walvoort, Dr. Paul T. van der Heijden, Prof. dr. Roy P. C. Kessels, Prof. dr. Jos I. M. Egger

Samenvatting

Cognitieve stoornissen door chronisch alcoholgebruik kunnen de uitkomsten van diagnostische vragenlijsten onbetrouwbaar maken. Het gebruik van cognitieve screeners is noodzakelijk om die stoornissen tijdig op te sporen voordat behandeling plaatsvindt. Ook acuut stoppen met drinken (alcoholonttrekking) kan leiden tot cognitieve stoornissen die de diagnostiek verstoren. Daarom is een abstinentietermijn van minimaal zes weken aan te raden, voordat uitgebreide neuropsychologische diagnostiek plaatsvindt. Neuropsychologische diagnostiek geeft zicht op de intacte en aangedane cognitieve functies. Dit inzicht is nodig voor het inzetten van de juiste behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Verslaving 2/2017 Naar de uitgave