Skip to main content
Top

2004 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij obesitas

Auteurs: Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Obesitas, Latijn voor gezetheid of dikte en ook wel adipositas genoemd, staat voor vetzucht. Personen met obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en overschrijden daarmee meestal een ‘gezond’ lichaamsgewicht. Vetweefsel is een normaal besta- deel van het menselijk lichaam en heeft de belangrijke functie om energie op te slaan in de vorm van vet. Die opgeslagen vetreserves worden gemobiliseerd wanneer het lichaam extra energie nodig heeft. Obesitas wordt bijna als vanzelfsprekend in v- band gebracht met eetgedrag en voedselconsumptie. Vaak heeft men daarbij het s- reotiepe beeld van vraatzucht. De termen vetzucht en vraatzucht zijn echter niet inwisselbaar te gebruiken, want iemand kan overgewicht vertonen zonder opvallend veel te eten en iemand kan eetbuien hebben zonder toename van gewicht. Wel kan algemeen worden gesteld dat vetzucht wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwicht tussen de energieopname en het energieverbruik; de voedselconsumptie overstijgt datgene wat nodig is voor alle lichamelijke activiteit. De criteria die men hanteert ter bepaling van obesitas of zwaarlijvigheid zijn gebaseerd op lichamelijke metingen (zie par. 1. 1), hetzij ter bepaling van het vetgehalte (de meest zuivere va- stelling), hetzij ter bepaling van overgewicht (de meest praktische vorm van meting). Sinds 1998 wordt obesitas door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgevat als een chronische ziekte. Als zodanig wordt obesitas vooral als een medisch probleem gezien. Zelf staan obesitaspatiënten hier ambivalent tegenover. Aan de ene kant helpt het hun om op die manier van een stigma af te komen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Abstract
Obesitas, Latijn voor gezetheid of dikte en ook wel adipositas genoemd, staat voor vetzucht. Personen met obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en overschrijden daarmee meestal een ‘gezond’ lichaamsgewicht. Vetweefsel is een normaal bestanddeel van het menselijk lichaam en heeft de belangrijke functie om energie op te slaan in de vorm van vet. Die opgeslagen vetreserves worden gemobiliseerd wanneer het lichaam extra energie nodig heeft. Obesitas wordt bijna als vanzelfsprekend in verband gebracht met eetgedrag en voedselconsumptie. Vaak heeft men daarbij het stereotiepe beeld van vraatzucht.
Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet
2. Voorbeelden
Abstract
In dit hoofdstuk geven we enkele casusbeschrijvingen ter illustratie van de diversiteit waarmee patiënten met obesitas kunnen worden aangemeld. In de eerste twee voorbeelden van volwassenen zit er een duidelijk contrast: met of zonder eetbuien. Als laatste voorbeeld wordt een puber met extreem overgewicht en eetproblemen beschreven.
Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet
3. Wetenschappelijke inzichten
Abstract
In hoofdstuk 1 is reeds kort ingegaan op het verstoorde eetgedrag dat veel obesitaspatiënten laten zien. Overmatige voedselinname is eerder regel dan uitzondering en kan de hele dag doorgaan. Niet alleen het vele eten tijdens de maaltijden is typisch, maar ook het snoep- en snackgedrag buiten de maaltijden om is een kenmerkend gedragspatroon.
Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet
4. Behandelingsverloop
Abstract
Overgewicht is het directe gevolg van een onevenwichtige of, preciezer gesteld, positieve energiebalans: de energieopname is groter dan het energieverbruik. Bij genetisch kwetsbare individuen veroorzaakt dit een teveel aan vet. Gewichtsmanagement, dat wil zeggen beperkte gewichtsreductie en handhaving van dit gewichtsverlies, is daarom het primaire doel van een obesitasbehandeling.
Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet
5. Beschouwingen
Abstract
Binnen het psychotherapeutische veld lijkt cognitieve gedragstherapie voor de behandeling van obesitas superieur boven de andere therapeutische scholen te staan. Afgezien van de succesvolle chirurgische behandelingen, vonden we in de literatuur van evaluatiestudies voornamelijk (cognitief-)gedragstherapeutische publicaties.
Joop Bosch, Peter Daansen, Caroline Braet
Nawerk
Meer informatie
Titel
Cognitieve gedragstherapie bij obesitas
Auteurs
Joop Bosch
Peter Daansen
Caroline Braet
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9248-3
Print ISBN
978-90-313-4369-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9248-3