Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2007 | Article | Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met risicosymptomen voor een psychose

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 1/2007
Auteurs:
Dorien Nieman, Hiske Becker, Carolien Gevers, Don Linszen
Belangrijke opmerkingen
Dr. D.H. Nieman, gz-psycholoog, drs. H.E. Becker, psychiater en prof. dr. D.H. Linszen, psychiater, zijn werkzaam bij het Psychiatrisch Centrum AMC De Meren.
e-mail: d.​h.​nieman@amc.​uva.​nl.
Drs. C. Gevers, klinisch psycholoog/psychotherapeut, is werkzaam bij De Bascule, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Abstract

Schizofrenie is een ernstige, meestal chronische psychiatrische aandoening die vaak in de adolescentie of op jongvolwassen leeftijd begint. De laatste jaren is er veel belangstelling voor de fase voorafgaand aan een eerste psychose. Meestal zijn er weken tot jaren voor een psychose al symptomen aanwezig die kunnen duiden op een zich ontwikkelende psychose. Mogelijk zou het beloop van schizofrenie al in de voorfase kunnen worden beïnvloed. Een mogelijkheid hiertoe is cognitieve gedragstherapie. In dit artikel wordt een casus beschreven van een jong meisje met risicosymptomen voor het ontwikkelen van een psychose. In de nabije toekomst zal een multicentrische randomized controlled trial gestart worden naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij jongeren met risicosymptomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007 Naar de uitgave

Article

Glijbaan

Article

Mode

Article

Recensies