01-10-2003 | Uit de praktijk
Cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen na een beroerte: evidence-based richtlijnen voor revalidatie
Gepubliceerd in: Neuropraxis | Uitgave 5/2003
Log in om toegang te krijgenAbstract
In 2001 zijn door de Nederlandse Hartstichting richtlijnen voor de revalidatie na een beroerte uitgegeven. Deze richtlijnen zijn bedoeld om hulpverleners in de praktijk ondersteuning te bieden en om oplossingen te genereren voor de volgende knelpunten: gebrek aan organisatorische afstemming rond de revalidatie in de stroke service en daarbuiten; onvoldoende gebruik van wetenschappelijke inzichten; en daar waar wetenschappelijk bewijs ontbreekt, gebrek aan inhoudelijke consensus en draagvlak.
De richtlijnen zijn gebaseerd op bestaande richtlijnen en zijn zoveel mogelijk evidence-based (op basis van het huidige beste bewijsmateriaal). In de richtlijnen is extra aandacht besteed aan de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van een beroerte, omdat deze gevolgen grote invloed kunnen hebben op het dagelijks functioneren van de patiënt en diens naast betrokkenen; en omdat aan dit onderwerp in bestaande richtlijnen tot nu toe te weinig aandacht was besteed.
In dit artikel worden de richtlijnen op het gebied van de onzichtbare gevolgen gepresenteerd en toegelicht, waarbij zowel diagnostiek als behandeling aan de orde komen. De psycholoog en het revalidatieteam kunnen de richtlijnen in de praktijk gebruiken bij het nemen van diagnostische en therapeutische beslissingen.