Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2014

Cognitief functioneren bij jongvolwassen patiënten met sikkelcelziekte

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 2/2014
Auteurs:
MSc Mw. M. Raterink, MD mw. V. van der Land, dr. K. Fijnvandraat, Dhr. prof.dr. B. Schmand
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Mw. Marleen Raterink, MSc, mw. Veronica van der Land, MD, en mw. dr. Karin Fijnvandraat, afdeling Kinderhematologie, Emma Kinderziekenhuis/ AMC, Amsterdam. Dhr. prof.dr. Ben Schmand, afdeling Neurologie, AMC, Amsterdam en Programmagroep Brein & Cognitie, Universiteit van Amsterdam.
Correspondentieadres: V. van der Land, Emma Kinderziekenhuis/AMC, afdeling Kinderhematologie Postbus 22660, 1100 DD Amsterdam, v.vanderland@amc.uva.nl.

Samenvatting

Inleiding

Een belangrijk deel van de patiënten met sikkelcelziekte heeft cognitieve problemen, zoals problemen met intellectueel en executief functioneren en verwerkingssnelheid. Eerder onderzoek heeft zich met name gericht op patiënten in de kinderleeftijd. Er is echter nog weinig kennis over cognitief functioneren bij jongvolwassen patiënten, terwijl patiënten in deze leeftijdsgroep belangrijke beslissingen moeten nemen op het gebied van studie, werk en het sociale leven.Wanneer we meer weten over het cognitief functioneren van patiënten in de jongvolwassenheid, is het mogelijk om de benodigde zorg voor deze patiëntengroep beter af te stemmen om te voorkomen dat deze groep vastloopt in de maatschappij.

Methoden

Tien jongvolwassen patiënten met sikkelcelziekte (HbSS; gemiddelde leeftijd 22 jaar) die onder controle staan bij het Sikkelcelcentrum van het AMC zijn geïncludeerd. De controlegroep bestond uit 20 gezonde vrijwilligers van dezelfde leeftijd en etnische achtergrond (gemiddelde leeftijd 23 jaar). Neuropsychologisch onderzoek was gericht op het in kaart brengen van intelligentie, executief functioneren, geheugen, ruimtelijk inzicht, taal, en motorische en verwerkingssnelheid.

Resultaten

Patiënten behaalden significant lagere scores dan gezonde controles op intellectueel en executief functioneren. Op patiëntniveau zijn er grote individuele verschillen op de resultaten van het neuropsychologisch onderzoek gevonden.

Conclusie

Cognitieve problemen bij patiënten met sikkelcelziekte zijn ook aanwezig in de jongvolwassenheid. De bevindingen benadrukken het belang van psycho-educatie, vroege screening van cognitief functioneren bij patiënten met sikkelcelziekte en het inzetten van korte trainingsprogramma’s.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2014 Naar de uitgave

BookReview

boekbespreking