Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2004 | Artikelen | Uitgave 1/2004

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004

Coeliakie en kanker

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 1/2004
Auteur:
J. J. Schweizer
Belangrijke opmerkingen
Joachim J. Schweizer, kindergastro-enteroloog, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum, Leids Universitair Medisch Centrum, en afdeling Kindergeneeskunde, VU medisch centrum, Amsterdam.
Correspondentieadres: Drs. J.J. Schweizer, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum, J6-S, Leids Universitair Medisch Centrum, Postbus 9600, 2300 RC Leiden, tel: 071-5262824, fax: 071-5248198,

Samenvatting

Coeliakie kan op volwassen leeftijd worden gecompliceerd door kanker. Dit betreft meestal non-Hodgkin-lymfoom van de dunne darm en soms adenocarcinoom van de keel, slokdarm of dunne darm. Recente onderzoeken hebben laten zien dat het risico voor non-Hodgkin-lymfoom, farynxcarcinoom, oesofaguscarcinoom en dunnedarmcarcinoom bij patiënten met coeliakie lager is dan voorheen werd gerapporteerd. Het risico op enteropathy-associated T-cell lymphoma is hoger dan voorheen gerapporteerd, maar omdat het een zeldzame tumor betreft, is het uiteindelijke risico voor de coeliakiepatiënt beperkt. Vooral patiënten met refractaire coeliakie en ulceratieve jejunitis hebben een sterk verhoogd risico op kanker. Er zijn aanwijzingen dat er een verschil in risico op kanker bestaat tussen patiënten met klinisch gediagnosticeerde coeliakie en patiënten met niet-gediagnosticeerde coeliakie. Een goede verklaring voor dit verschil ontbreekt nog. Het glutenvrije dieet beschermt tegen het verhoogde risico op kanker, echter mogelijk niet altijd. Er zijn aanwijzingen dat coeliakiepatiënten die vanaf de kinderleeftijd met een glutenvrij dieet behandeld worden, geen met coeliakie geassocieerde maligniteiten ontwikkelen. Kanker is bij kinderen met coeliakie beschreven maar het is niet mogelijk om op grond van het beschikbare materiaal een uitspraak te doen over een werkelijke associatie. Kanker is de minst frequente complicatie van coeliakie, wat voor patiënten goed nieuws is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2004

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004 Naar de uitgave