Skip to main content
main-content
Top

01-01-2011 | Nieuws

Coaching verpleegkundige helpt depressiepatiënt

De onderzoekers bestudeerden 214 patiënten en deelden deze in twee groepen. De ene helft kreeg basiszorg en psychosociale hulp alleen op eigen verzoek. De anderen volgden een speciaal interventieprogramma onder intensieve begeleiding van een huisarts en een verpleegkundige.

De verpleegkundige gebruikte onder andere motiverende coachingstechnieken om de patiënt te helpen. Ook kregen de patiënten hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld boeken en cd's over de behandeling en apparatuur om zelf de bloeddruk en bloedsuiker te meten. Na een jaar bleek het met de patiënten uit de twee groep veel beter te gaan. De patiënten waren niet alleen minder depressief, ook de bloeddruk en het cholesterol waren beter.

Veel patiënten met diabetes en/of hart- en vaatziekten kampen met ernstige depressies. Het is een risicofactor voor een slechte zelfverzorging, complicaties en overlijden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.