Skip to main content
Top

2013 | Boek

Coaching en diversiteit

Een pragmatische kijk op modellen die werken

Auteur: Marten Bos

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Diversiteit speelt mee in elke begeleidingsrelatie, om welke groep of persoon het ook gaat. Dat kan heel inspirerend zijn, maar kan ook leiden tot wederzijds onbegrip en conflicten. Voor het omgaan met diversiteit zijn inmiddels heel wat theorieën en methoden ontwikkeld. Maar welke werken nu echt in de praktijk?De auteur van dit boek, Marten Bos, begeleidt zeer uiteenlopende groepen: van allochtone jongeren en politieagenten tot verslaafde prostituees en jonge zakenmensen. Met enkele bestaande modellen kan hij in elke praktijksituatie goed uit de voeten. Coaching en diversiteit biedt daarom niet de zoveelste nieuwe manier van denken, maar werpt nieuw licht op algemene theorieën, aan de hand van veel praktijkvoorbeelden.De auteur legt het begrip diversiteit uit vanuit een brede visie op cultuur, als een waaier van identiteiten. Aan de hand daarvan kan de lezer eigen verhalen en die van cliënten onderzoeken op diversiteit. Het boek sluit af met oefeningen voor het werken met groepen, individuele klanten en organisaties.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Hoe zien we de werkelijkheid?

Voorwerk
Chapter 1. Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
Samenvatting
We zien niet altijd wat we denken te zien en we zullen nooit kunnen zien zoals iemand anders ziet. Onze waarneming kan slechts plaatsvinden vanuit ons eigen referentiekader. Dat referentiekader wordt gevormd door wie we zijn, door hoe we zijn geworden tot wat we zijn, door hoe onze omgeving is, door wat we vanuit onze achtergrond hebben meegekregen.
Marten Bos
2. Cultuur en diversiteit
Inleiding
De voordelen van een meerdimensionale benadering, zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, zijn dat het ‘niet weten’ en daarmee tweezijdige nieuwsgierigheid kan worden versterkt. Het risico van een te cultuurspecifieke benaderingen is dat een statisch beeld van cultuur en identiteit wordt vastgezet. Daarmee zitten we gevangen in eigen denkpatronen en dit bevestigt bestaande machtposities.De ontwikkeling in het denken in termen van culturele identiteiten en interculturele communicatie naar werken met diversiteit, activeert met name het communicatieve denken en handelen.
Marten Bos

Een aanzet tot diversiteitsdenken

Voorwerk
3. Diversiteit is overal
Samenvatting
Zoals uit voorbeelden en theorieën in de voorgaande hoofdstukken wel mag blijken, is elk mens te beschouwen als een verzameling van identiteiten. We zijn een verzameling van interne identiteiten die dansend op de voorgrond verschijnen en naar de achtergrond lijken te verdwijnen, maar wel aanwezig blijven. In dt hoofdstuk wordt dat diversiteitsbegrip nader toegelicht en uitgewerkt.
Marten Bos
4. Een caleidoscopische visie
Samenvatting
Diversiteitaspecten die veel invloed lijken te hebben op de begeleidingsvraag, de begeleidingsrelatie en het uitvoerend werk zijn genderrollen, gezinsposities, fysieke mogelijkheden, klasse en etniciteit. Ik zal er hier enkele toelichten, waarbij steeds in acht moet worden genomen dat het geheel meer is dan de som der delen. Dat noem ik hier, in navolging van onder anderen Gloria Wekker, een caleidoscopische visie op diversiteit.
Marten Bos
5. Begeleiding als vorm van dienstverlening
Samenvatting
Waarom moet er in de dienstverlening en vooral in de begeleiding als specifieke vorm van dienstverlening zoveel aandacht zijn voor diversiteit? Elke dienstverlening is een coproductie waarbij beide participanten zichtbaar en actief betrokken zijn. In deze coproductie is ook hun diversiteit aanwezig. Dit hoofdstuk gaat over het belang van de dialoog, over de manier waarop dienstverlener en dienstvrager elkaar en de situatie wederzijds steeds beïnvloeden in positieve en negatieve zin. Werken met die dialoog geeft de mogelijkheid om de tevredenheid over en het succes van de dienstverlening te beïnvloeden.
Marten Bos

Werken met diversiteit

Voorwerk
6. Nuttige theorieën over diversiteit
Samenvatting
Dit hoofdstuk behandelt theorieën die als basis gebruikt kunnen worden om intensiever te werken met bestaande modellen en op die manier het werken met diversiteit mogelijk te maken. Het is een combinatie van de gestalttheorie (met name de veldtheorie en het dialogisch contact) en theorie uit de begeleidingskunde (zoals die van McClelland). De combinatie van deze twee geeft een verdieping voor de modellen die later volgen. De theorieën besteden aandacht aan en geven handvatten voor het werken met de verbinding met de hele context, de relatie in het hier en nu en de verbinding met achtergronden van het grotere veld.
Marten Bos
7. De praktijk: Marokkaanse jongens
Samenvatting
In de volgende hoofdstukken worden twee cases uitgebreid behandeld, waarbij steeds bekeken wordt hoe de situatie is bewerkt vanuit het diversiteitsdenken. De in het voorgaande besproken theorieën zullen her en der worden aangehaald en toegelicht. Daarnaast passeren andere theorieën de revue. Enkele daarvan worden in de aansluitende hoofdstukken 9 en 10 verder bekeken op hun inzetbaarheid voor een diversiteitsintensieve begeleidingspraktijk.
Marten Bos
8. De praktijk: jonge managers
Samenvatting
Ook in dit hoofdstuk wordt de praktijk toegelicht met theorieën die elders in dit boek uitgewerkt worden.
Marten Bos
9. Begeleidingstheorieën in de praktijk
Samenvatting
Na de twee praktijkvoorbeelden volgen nu twee hoofdstukken waarin andere algemeen bekende methodieken nader worden uitgewerkt en toegelicht op hun diversiteitgehalte. Ook hier zijn de praktijkverhalen leidend. Uiteraard is het een greep uit de vele coachings-, begeleidingsmethodieken. Waarschijnlijk is dezelfde exercitie te doen met andere, aan de lezer bekende, methodieken en theorieën. Voelt u zich vooral uitgenodigd dat te doen en zoek de visie die het beste bij u past. Als diversiteit érgens behoefte aan heeft, dan zijn het authentiek werkende begeleiders die hun werkwijze vanuit eigen opvattingen en vanuit de persoonlijke verbinding kunnen toelichten en verantwoorden.
Marten Bos
10. Een andere blik op de theorie
Samenvatting
Voor het werken met diversiteit hoeven geen specifieke theorieën te worden ontwikkeld. Daarvoor kunnen in de visie van dit boek heel goed algemeen bekende theorieën worden gebruikt. Deze theorieën moeten wel intensief en onderzoekend worden toegepast. Soms moeten we daarbij wat ‘oneerbiedig’ omgaan met de oorspronkelijke theorie, vooral door ze te testen en op waarde te schatten wat betreft de uitgangspunten. Zijn ze niet te feminien, blank, middenklasse, westers, enzovoort?
Marten Bos

Werken met diversiteit

Voorwerk
11. Werkvormen
Samenvatting
Voorafgaand aan het hoofdstuk met oefeningen (zie hfst. 12) eerst enkele werkvormen voor de coachingspraktijk.
Marten Bos
12. Oefeningen
Samenvatting
Als slot van dit boek een aantal oefeningen die bruikbaar zijn in het kader van de beschreven theorieën. Pas ze toe, experimenteer en verander vooral daar waar nodig voor de eigen doelgroep.
Marten Bos
Nawerk
Meer informatie
Titel
Coaching en diversiteit
Auteur
Marten Bos
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-0301-4
Print ISBN
978-90-368-0300-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0301-4