Skip to main content
main-content
Top

01-04-2015 | Nieuws

Classificatie 'Anders gespecificeerd' niet uit basisverzekering

De behandeling van GGZ-patiënten met de classificatie 'anders gespecificeerd' wordt niet uit de basisverzekering gehaald. Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseerde minister Schippers in januari om deze zorg niet meer te vergoeden vanuit het basispakket. Dit melden het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en het Landelijke Platform GGz.

Het Zorginstituut Nederland stuurde de minister een rapport over de verslavingszorg en over de DSM-5, met het advies om de 'anders gespecificeerde stoornis' uit het basispakket te halen. De minister ziet hier geen aanleiding toe en legt het advies van het ZIN naast zich neer. De verzekerde afspraken GGZ per 1 januari 2016 worden niet gewijzigd.

 

Volgens het NIP gaat het om een grote groep van tenminste 100.000 patiënten, die door bijvoorbeeld een combinatie van meerdere stoornissen niet in één hokje passen en de classificatie 'anders gespecificeerd' krijgen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, die voor hun herstel en functioneren afhankelijk zijn van een behandeling in de gespecialiseerde GGZ. Zij kunnen niet zonder deze zorg en hebben vaak ook niet de middelen om deze zelf te betalen.

 

Koepelverenigingen van patiënten en zorgverleners in de GGZ hebben de minister in een brief een dringend verzoek gedaan om het advies van het Zorginstituut naast zich neer te leggen. Zij vinden dat niet de classificatie uit de DSM het criterium moet zijn voor de vergoeding van zorg bij psychische stoornissen, maar de lijdensdruk en het maatschappelijk functioneren van patiënten.

 

Bron: Nationale Zorggids

 

Lees meer nieuws in BSL Psychologie Totaal >>

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.