Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2020 | Kennistoets | Uitgave 6/2020

Amelogenesis imperfecta
Tandartspraktijk 6/2020

Claim de restauratieve ruimte

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2020
Auteurs:
Hans van Pelt, Thomas Mattousch
Belangrijke opmerkingen
Dr. Hans van Pelt (RUG, 1978) is als restauratief tandarts en prosthodontist (EPA) werkzaam bij Proclin Rotterdam en verbonden aan het CTM van het UMC Groningen.
Thomas Mattousch (Amsterdam, 1999) is sinds 2014 orthodontist in Dordrecht. Opleiding Geneeskunde 1986-1992 in Groningen, artsexamen 1995. Opleiding orthodontie 2002-2006 in Amsterdam. Branchedeskundige TUV Nederland, 2011-2014.

Samenvatting

Amelogenesis imperfecta, de naam zegt het al, is een aangeboren afwijking waarbij in meer of mindere mate de anatomie van gebitselementen onvolledig is aangelegd. Dat wordt dento-alveolair gecompenseerd (supereruptie) en leidt tot ‘root proximity’, omdat elementen dichter op elkaar staan dan wanneer het glazuur wel voldoende massa zou hebben. In dit artikel wordt ingegaan op dit probleem en hoe daar beter op geanticipeerd kan worden. Tijdig behandelen is de boodschap om onnodige kosten in de toekomst te voorkomen en een eventueel orthodontische behandeling te vereenvoudigen en/of de duur ervan te bekorten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2020

Tandartspraktijk 6/2020 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Tandarts voor volk en vaderland

Nieuws

Nieuws

OriginalPaper

Zorg op maat