Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Artikel | Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019

Chronische polyneuropathie en dunnevezelneuropathie: diagnostiek en behandeling

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4/2019
Auteur:
Karlien Mul
Polyneuropathie is een symmetrische aandoening van de perifere zenuwen gekenmerkt door sensibele en/of motorische afwijkingen, in de regel distaal meer dan proximaal en aan de benen meer dan aan de armen. Het is met name een klinische diagnose, waarbij het EMG (elektromyografie) gebruikt kan worden om de diagnose te bevestigen en nader te classificeren. Dunnevezelneuropathie geeft distale, sensibele klachten, voornamelijk neuropathische pijn en autonome disfunctie. De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld in combinatie met een verlaagde intra-epidermale zenuwvezeldichtheid in een huidbiopt en/of afwijkend temperatuurdrempel onderzoek. Na het stellen van een van deze diagnoses is onderzoek nodig naar een onderliggende oorzaak. Voor zowel polyneuropathie als dunnevezelneuropathie bestaat de behandeling uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak, neuropathische pijnbehandeling en revalidatie. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Redactioneel