Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2013 | Beschouwing | Uitgave 3/2013

TPO - De Praktijk 3/2013

Chronische nierschade: een zorg voor de eerste lijn

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 3/2013
Auteurs:
dr. Wim de Grauw, drs. Nynke Scherpbier-de Haan
Belangrijke opmerkingen
huisarts, onderzoeker en bestuurslid Diabetes Huisartsen Advies Groep
huisarts en plaatsvervangend hoofd eerstelijnsvervolgopleidingen
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

Chronische nierschade komt steeds meer voor door de vergrijzing en de toename van diabetes en hoge bloeddruk. Je kunt enorme gezondheidswinst boeken als je chronische nierschade adequaat behandelt. Niet alleen vanwege de chronische nierschade zelf, maar ook vanwege de hart- en vaatziekten die ermee samenhangen.
Een groot deel van de zorg kan plaatsvinden in de eerste lijn door de praktijkondersteuner. Dit artikel behandelt uitgebreid de diagnostiek van chronische nierschade, en het vervolg indien een patiënt chronische nierschade blijkt te hebben. Bovendien is er aandacht voor de organisatie van de zorg en de taken van de verschillende professies die bij de patiënt betrokken zijn, zoals de praktijkondersteuner, de praktijkassistent en de nefroloog.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TPO - De Praktijk 3/2013 Naar de uitgave