Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2014

Chronische abdominale pijn bij een adolescent

Soms is het niet de inhoud die telt

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Mw. dr. Lien Lepere, dhr. Prof.dr. Jaan Toelen
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Mw. dr. Lien Lepere en dhr. Prof.dr. Jaan Toelen, Dienst Kindergeneeskunde, Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, Leuven.
Correspondentieadres: Prof.dr. J. Toelen, Dienst Kindergeneeskunde, UZ Leuven, Campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven, België, jaan.toelen@uzleuven.be.

Samenvatting

Een 14-jarige jongen presenteerde zich op de polikliniek voor een tweede opinie vanwege aanhoudende abdominale pijn ter hoogte van de rechterfossa. Uitgebreid beeldvormend onderzoek kon tot dan geen verklaring voor de klachten bieden. Bij klinisch onderzoek was er zeer lokale drukpijn en een positieve Carnett-test, wat het vermoeden van ACNES (anterior cutaneous nerve entrapment syndrome) deed rijzen. Na een lokale infiltratie met anesthetica en cortison waren de klachten onmiddellijk en volledig verdwenen; een bevestiging van de diagnose met een relatief eenvoudige ingreep die meestal ook een effectieve behandeling vormt. Hoewel tot 30% van de chronische abdominale pijn zijn oorsprong vindt in de buikwand, worden vaak meerdere technische onderzoeken aangewend in de zoektocht naar een viscerale oorzaak van de pijn. Toch kan een goed klinisch onderzoek helpen om abdominale wandpijn te onderscheiden van inwendige oorzaken. ACNES is een veelvoorkomende oorzaak van aanhoudende pijn ter hoogte van de abdominale wand. Lokale infiltratie is de behandeling van eerste keus en bevestigt de diagnose indien de pijn verdwijnt. Als dit niet voldoende blijkt, zijn een rectusschedeblok en een chirurgische neurectomie mogelijke alternatieven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2014 Naar de uitgave