Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | In Antwoord Op Uw Schrijven | Uitgave 3/2013

Tandartspraktijk 3/2013

Chloorhexidine en verkleuring: tot elkaar veroordeeld?

‘Verkleuring Hoort Erbij’

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Prof. dr. Frank Abbas, Prof. dr. Arie Jan van Winkelhoff
Belangrijke opmerkingen
is parodontoloog-NVvP. Hij is als hoofd en hoogleraar Parodontologie
is microbioloog. Hij is als hoogleraar Medische en Orale Microbiologie verbonden aan het
* Dit artikel is een bewerking van de publicatie van Wen Li, Ren Emily Wang, Martin Finger, Niklaus P. Lang: Evaluation of the anti-gingivitis effect of a chlorhexidine (CHX) mouthwash with or without an Anti-Discoloration System (ADS) compared to placebo during experimental gingivitis. Int J Invest Exp Dent 2013 (in press) en is tevens integraal gepubliceerd in Swiss Dent 2012;33(1):51-57.
Verkleuring van gebitselementen en mucosa bij gebruik van chloorhexidine is een ongewenste bijwerking. Om verkleuring tegen te gaan is er aan chloorhexidine een antiverkleuringssysteem (ADS) toegevoegd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze formulering verkleuring reduceert. In een recent experimenteel gingivitisonderzoek laten de auteurs zien dat chloorhexidine met ADS (Curasept ADS 212) minder verkleuring geeft dan de positieve controle (chloorhexidine zonder ADS), maar dat de antiplaque- en de antigingivitiswerking door de toevoeging van het ADS significant is gereduceerd. De chloorhexidine met ADS werkte klinisch niet beter dan de placebo (water).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

Tandartspraktijk 3/2013 Naar de uitgave

Product Nieuws

Product Nieuws

OriginalPaper

It clicks! So what?