Skip to main content

Geneesmiddelen en ouderen

  • Chapter
Geneeskundig Jaarboek 2011
  • 411 Accesses

Abstract

Veroudering gaat gepaard met veranderingen in de samenstelling van het lichaam (afname van de spiermassa, toename van de hoeveelheid vet), afnemende nierfunctie en leverfunctie (zogenaamde fase-1-reacties), verhoging van de kans op multipele pathologie (en dus op polyfarmacie) en groter wordende farmacodynamische verschillen. De hogere leeftijd vormt op zichzelf geen enkel beletsel voor een gebruik van enigerlei geneesmiddel. Men dient echter rekening te houden met mogelijk gewenste aanpassing van de dosering, met de mogelijkheid van (ongewenste) interacties tussen geneesmiddelen en een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde bijwerkingen (bijv. delirium, obstipatie). Meer nog dan bij de jongere of volwassen patie¨nten dient de arts het geneesmiddelengebruik van ouderen (volstrekt willekeurig doorgaans gedefinieerd als ouder dan 65 jaar) te herzien en waar nodig of mogelijk te beperken. Ook bevordering van de therapietrouw (dat wil zeggen het volgens voorschrift gebruiken van de geneesmiddelen) met bijvoorbeeld cassettes die de medicatie voor een dag of een week bevatten en herhaalde instructie van patie¨nt en/of verzorgers dient vaak aandacht te krijgen, evenals de mogelijkheid van bijwerkingen. Het is van groot belang dat mogelijke bijwerkingen bijtijds worden herkend en dat waar mogelijk de medicatie wordt aangepast.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Institutional subscriptions

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

Similar content being viewed by others

Literatuur

  • Fick DM, Cooper JW, Wade WE et al. Updating the Beers criteria for potentially inappropriate medication use in older adults: results of a US consensus panel of experts. Arch Intern Med 2003;163:2716–24.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Vingerhoets RW, van Marum RJ, Jansen PAF. De Beers-lijst als hulpmiddel om ernstige geneesmiddelbijwerkingen bij ouderen te voorkomen. Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:2099–103.

    PubMed  CAS  Google Scholar 

Download references

Authors

Editor information

J.M.A. Sitsen E.C. Vasbinder

Rights and permissions

Reprints and permissions

Copyright information

© 2011 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media

About this chapter

Cite this chapter

Sitsen, J., Vasbinder, E. (2011). Geneesmiddelen en ouderen. In: Sitsen, J., Vasbinder, E. (eds) Geneeskundig Jaarboek 2011. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-8615-4_8

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-8615-4_8

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-313-8614-7

  • Online ISBN: 978-90-313-8615-4

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics