Skip to main content
main-content
Top

22-01-2015 | Nieuws

CCD wint Communicatieprijs Medisch Contact

De cross-culturele dementiescreeningstest (CCD) voor laaggeletterde, niet-westerse immigranten heeft 22 januari jl. de Medisch Contact Communicatieprijs 2014 gewonnen. De test verbetert de communicatie voor zowel patiënt als arts en is maatschappelijk zeer relevant, aldus de jury. De makers ontvingen een keramieken kunstwerk van Lei Hannen en 2000 euro.

De Medisch Contact Communicatieprijs is een initiatief van de Stichting Voorlichting Patiënten (SVP) en wordt mede mogelijk gemaakt door de VvAA en MediRisk. Voor deze vijfde editie kwamen 63 inzendingen binnen, waaruit vijf genomineerden werden geselecteerd. Het publiek kon meestemmen en gaf de voorkeur aan de keuzehulp voor mannen met prostaatkanker.

 

De jury heeft echter de CCD verkozen vanwege de grote maatschappelijke relevantie. De test, ontwikkeld in het Slotervaartziekenhuis en het AMC, maakt het mogelijk om zonder tolk de cognitieve functies te testen van migranten die slecht Nederlands spreken en onbekend zijn met het fenomeen testen. Uit het juryrapport: ‘De CCD is bedoeld voor een vaak vergeten groep patiënten, zowel in wetenschappelijk onderzoek (…) als in de drukke praktijk van alledag. Als dit project de prijs krijgt, gaat hier een signaal vanuit dat deze mensen in de medische wereld erbij horen en niet vergeten worden.’

 

Bron: Medisch Contact

 

Meer informatie: Cross-culturele Dementiescreening (CCD) Miriam Goudsmit,1 Juliette Parlevliet,2 Jos van Campen1 en Ben Schmand2 1) Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam, 2) AMC en Universiteit van Amsterdam. Screening van dementie bij niet-Nederlandssprekende allochtone ouderen.

 

Luister naar het interview met Jos van Campen, klinisch geriater, in het programma lijn 1, radio 1 NTR, (27-09-2013), over dementie bij allochtone ouderen (Amsterdam).

http://youtu.be/KjIvLG11RTM

 

Meer lezen in BSL Psychologie Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Allochtone ouderen andere behandeling nodig bij dementie

 

Boek: Cultuur en psychodiagnostiek, R. Borra, R.C.J. van Dijk, R. J. Verboom

 

Artikel: De diagnostiek van depressie bij ouderen, Dr. Hannie Comijs, Tijdschrift: PsychoPraktijk1-2013

 

Nieuwsbericht: Cross-culturele Dementiescreening genomineerd voor communicatieprijs Medisch Contact

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.