Skip to main content
main-content
Top

15-12-2014 | Nieuws

Cross-culturele Dementiescreening (CCD) genomineerd voor communicatieprijs Medisch Contact - Stemt u mee?

Afgelopen zomer is de Cross-culturele Dementiescreening (CCD) verschenen, een screening waarmee je bij niet-Nederlandse sprekende ouderen, met bijvoorbeeld een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond, kunt nagaan of ze dementie hebben of niet. De test is ontwikkeld door Jos van Campen (Slotervaartziekenhuis) en neuropsychologen Ben Schmand (AMC) en Miriam Goudsmit (Slotervaartziekenhuis). De CCD is genomineerd voor de Communicatieprijs 2014 van Medisch Contact. Vanaf december 2014 kun je stemmen op één van de vijf genomineerde projecten via de site van Medisch Contact. Stemt u mee op de CCD? >> ‘Cultuurvrij testen op dementie’

Tijdens het afnemen van de CCD krijgt de patiënt onder andere plaatjes te zien van niet-cultuurgebonden dagelijkse voorwerpen, zoals gereedschap en fruit. Een stem uit de computer (via BSL Testweb) vraagt de patiënt in de eigen taal om plaatjes aan te wijzen of te ordenen. Met minder taal- en cultuurproblemen kan zo een beter beeld worden gevormd van de cognitieve functies.

 

AMC en Slotervaartziekenhuis gebruiken de CCD al sinds 2004 in de kliniek en in onderzoek. In dit onderzoek, mede onder leiding van AMC-neuropsycholoog Özgül Uysal, is inmiddels vastgesteld dat dementie veel vaker voorkomt onder de eerste generatie migranten uit Turkije, Marokko en Suriname dan onder autochtone Nederlanders. Tegelijkertijd is er in de migrantengroep nog weinig bekend over dementie en is er veel schaamte. De makers hopen dat de nominatie voor de Communicatieprijs bijdraagt aan de bewustwording van dit probleem en aan betere diagnostiek en zorg.

 

Stemt u mee op de CCD? >> ‘Cultuurvrij testen op dementie’

 

Meer informatie: Cross-culturele Dementiescreening (CCD) Miriam Goudsmit,1 Juliette Parlevliet,2 Jos van Campen1 en Ben Schmand2 1) Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam, 2) AMC en Universiteit van Amsterdam. Screening van dementie bij niet-Nederlandssprekende allochtone ouderen.

 

Luister naar het interview met Jos van Campen, klinisch geriater, in het programma lijn 1, radio 1 NTR, (27-09-2013), over dementie bij allochtone ouderen (Amsterdam).

http://youtu.be/KjIvLG11RTM

 

Meer lezen in BSL Psychologie Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Allochtone ouderen andere behandeling nodig bij dementie

 

Boek: Cultuur en psychodiagnostiek, R. Borra, R.C.J. van Dijk, R. J. Verboom

 

Artikel: De diagnostiek van depressie bij ouderen, Dr. Hannie Comijs, Tijdschrift: PsychoPraktijk1-2013

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.