Casusboek allergie | mijn-bsl Skip to main content
Top

2012 | Boek

Casusboek allergie

Redacteur: Dr. H de Groot

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Over dit boek

Allergie is een veelvoorkomend ziektebeeld in de huisartsenpraktijk. In de westerse wereld ontwikkelt maar liefst één op de drie mensen een allergie. Allergie is van alle leeftijden en meestal een multi-orgaanaandoening, waarbij vele disciplines betrokken zijn bij de allergologische zorg.In het Delfts Allergie Centrum (DAC) van de Reinier de Graaf Groep worden veel patiënten gezien door een multidisciplinair team van een allergoloog, kinderarts, KNO-arts, longarts, dermatoloog, medisch immunoloog en diëtist. Het Casusboek Allergie bevat 32 interessante ziektegeschiedenissen die door dediverse specialismen van het DAC zijn verzameld. De cases zijn kritisch beoordeeld door een huisarts, met name op klinisch redeneren en afstemming met de bestaande NHG-Standaarden wat betreft aanvullende diagnostiek en therapiemogelijkheden.In het eerste deel van het boek worden de patiëntpresentatie en de relevante vragen voorgelegd met betrekking tot de diagnose en de te kiezen therapie. De antwoorden op de vragen en de bijbehorende toelichting zijn te vinden in het tweede deel.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Casuïstiek

Voorwerk
Casus 1. Kunnen We Allergie Voorkomen?
Abstract
De ouders van Stijn, een atopisch 3-jarig jongetje, komen bij u langs. Mevrouw is zwanger van de tweede en de ouders vragen of ze iets kunnen doen om de kans op allergie bij hun tweede kind te verkleinen. Het gezin woont in een vochtige woning, ze hebben twee katten als huisdier en vader rookt sigaretten.
H De Groot
Casus 2. Gaat Het Eczeem Ooit Weg?
Abstract
Bij u op het spreekuur komt de 13-jarige Philip. Hij vertelt dat hij sinds een aantal maanden last heeft van plekken in zijn knieholten, ellebogen en in zijn hals. De plekken zien er rood, droog en schilferend uit. Hij heeft er veel jeuk bij.
H De Groot
Casus 3. Bij Eczeem Is Er Toch Altijd Een Voedselallergie?
Abstract
Bij u op het spreekuur komt de 12-jarig Anniek. Zij heeft sinds haar geboorte regelmatig last van eczeem. Als baby heeft zij een tijdje geen koemelk gedronken omdat dit direct na inname haar eczeem verergerde. Vanaf haar derde verdroeg Anniek koemelk weer zonder problemen.
H De Groot
Casus 4. Hoesten En Slapen Met Open Mond
Abstract
Eva van 5 jaar ziet u voor het eerst in december op uw spreekuur. Eva heeft al sinds eind september klachten van nachtelijk hoesten. Eva's moeder heeft opgemerkt dat haar dochter 's nachts met een open mond slaapt en een snurkende ademhaling heeft. Het lijkt ook dat Eva wat minder goed kan horen. In haar klas zijn veel kinderen verkouden en bij een vriendinnetje van Eva zijn kortgeleden trommelvliesbuisjes geplaatst en is de neusamandel verwijderd. Dat heeft bij het vriendinnetje goed geholpen. De moeder van Eva vraagt zich af of dit bij haar dochter ook moet gebeuren?
H De Groot
Casus 5. Stay or Go?
Abstract
Op uw spreekuur verschijnt de heer Rison met zijn 9-jarige dochter Marieke. Het meisje heeft sinds een jaar of twee vrijwel dagelijks last van een dichte neus, waterige ogen en niesbuien. De laatste tijd voelt zij zich ook vaak vermoeid en zit zij niet helemaal lekker in haar vel.
H De Groot
Casus 6. Al Jaren Verkouden...
Abstract
Een van de collega's uit uw groepspraktijk, Egbert Boon, heeft al jaren klachten van chronische verkoudheid met regelmatig hoofdpijn en otitiden. Hij heeft een verminderde reuk en last van vermoeidheidsklachten. Tijdens zijn assistententijd heeft Egbert in een ander ziekenhuis kaakspoelingen gehad, die een kortdurend effect hadden op de klachten. Hij is bekend met een allergie en gebruikt hiervoor ook medicatie (een nasaal steroïd in korte periodes en een leukotrieenantagonist). Egbert komt op uw spreekuur omdat hij opnieuw hoofdpijn heeft en een antibioticakuur niet heeft geholpen.
H De Groot
Casus 7. Hoe Nu Verder Met Hooikoorts?
Abstract
De 22-jarige Sjaak Vermeulen bezoekt opnieuw uw spreekuur in verband met een dichtzittende neus. Enkele weken tevoren had u hem hiervoor reeds een nasaal corticosteroïd gegeven omdat u op basis van de anamnese dacht aan hooikoorts.
H De Groot
Casus 8. Peuterastma
Abstract
U ziet de 3-jarige Jip als hij in december tijdens uw dienst met zijn ouders langskomt in verband met klachten van kortademigheid, piepen en veel slijm in de luchtwegen. Ook zit zijn neus verstopt en volgens zijn ouders is hij al drie dagen zo verkouden. De ouders zijn geschrokken van de kortademigheid en willen graag weten of hij astma heeft. De slaapkamers in de woning zijn gesaneerd; wel zijn er huisdieren, namelijk twee honden.
H De Groot
Casus 9. Hoe Stelt U de Diagnose Astma?
Abstract
De 30-jarige Coen de Jong komt bij u op het spreekuur. Hij heeft sinds een jaar klachten van hoesten en kortademigheid. Zijn klachten worden uitgelokt door kou, vochtige badkamer tijdens en na het douchen en een rokerige omgeving. Ook krijgt hij weleens een 'aanval' wanneer hij bij zijn broer is die een kat heeft.
H De Groot
Casus 10. Astma En Zwangerschap, Hoe Behandelt U?
Abstract
De 28-jarige Margot Boot komt voor het eerst bij u op het spreekuur. Zij heeft al sinds haar jeugd astma. Als kind had zij ook constitutioneel eczeem. Mevrouw Boot gebruikt al jaren dagelijks een inhalatiecorticosteroïd en salbutamol zo nodig.
H De Groot
Casus 11. Een Gevaarlijke Noot
Abstract
U bent op de verjaardag van uw broer. U ziet dat uw 2-jarige neefje Paul direct na het eten van een cashewnoot begint te huilen, klaagt over keelpijn en na vijf minuten gaat braken. U hoort een duidelijke piepende ademhaling als u dicht bij hem staat.
H De Groot
Casus 12. Niet Lekker Na Een Injectie Voor de Hooikoorts
Abstract
Inmiddels behandelt u op verzoek van de allergoloog de 14-jarige Chantal alweer twee jaar met maandelijkse injecties met graspollenextract. De prikken werden altijd goed verdragen, zonder ernstige bijwerkingen. Soms is de injectieplaats een aantal uren na de prik wat gezwollen. Omdat het zo goed gaat, wacht Chantal na de injectie meestal 15 minuten in uw wachtkamer.
H De Groot
Casus 13. De Huisarts Mag Beslissen!
Abstract
De 8-jarige Kelvin is in het weekend gezien op de SEH in verband met een allergische reactie na het eten van een cashewnoot. Hem is daar geadviseerd bij u, zijn huisarts, langs te gaan om een recept voor een adrenaline autoinjector te halen.
H De Groot
Casus 14. Pollen in de Lucht!
Abstract
Op uw spreekuur komt de 27-jarige meneer Bartels met klachten van rode en geïrriteerde ogen. Ook heeft hij niesbuien en last van een loopneus. Soms snuit hij een keukenrol per dag vol. Hij geeft aan dat hij bij het uitlaten van de hond de meeste klachten heeft. Vooral de eerste maanden van het jaar (februari tot april) heeft hij klachten. In de zomer, als het echt warm weer is, heeft hij nauwelijks last. ’s Nachts lijken de klachten minder te worden. Hij heeft geen last van hoesten, kortademigheid of oorsuizen.
H De Groot
Casus 15. Hooikoorts En Voeding: Hoe Zit Het Ook Alweer Met Die Kruisreacties?
Abstract
Anna, nu 12 jaar oud, blijkt naast haar hooikoorts in het voorjaar allergische astma te hebben ontwikkeld, met aanvankelijk alleen klachten in het voorjaar. Inmiddels heeft zij eigenlijk het hele jaar door klachten van kortademigheid en piepen tijdens inspanning. Zij krijgt inhalatiemedicatie als onderhoudsmedicatie en zonodig salbutamol voor het geval dat zij kortademig is. Hiermee verdwijnen langzaam maar zeker de astmatische aanvallen: salbutamol heeft zij nog amper nodig. Wel merkt Anna dat zij af en toe jeuk in haar mond en oren krijgt, vooral na het ontbijt (muesli). Anna krijgt dikke lippen als zij een appel eet; appeltaart geeft geen klachten.
H De Groot
Casus 16. Er Moet Toch Een Oorzaak Zijn Voor Die Jeukbulten?
Abstract
De 4-jarige Tim komt met zijn bezorgde ouders op uw spreekuur. De jongen heeft twee maanden geleden aan het eind van een infectie met aanwezigheid van koorts jeukende bulten gekregen die verspreid over zijn lichaam aanwezig zijn. Ondanks dat hij weer volledig hersteld is van die infectie, heeft Tom nog regelmatig aanvallen van jeukbulten. Deze ontstaan binnen het uur, verspringen over zijn lichaam en verschijnen ook op de plekken waar iemand hem vastpakt of waar hij gaat krabben. Hij heeft geen andere klachten van zwellingen, maagklachten of algemeen ziek zijn. De jeukbulten verdwijnen meestal weer spontaan na 3-4 uur.
H De Groot
Casus 17. De Thermostaat Staat Niet Goed Afgesteld
Abstract
Een 33-jarige gezonde man met blanco voorgeschiedenis meldt zich op uw spreekuur met klachten van jeukende bulten die komen en gaan. Hij heeft in ongeveer twee maanden gemiddeld twee keer per week last hiervan. De jeukende bulten verdwijnen meestal na een paar uur weer. Er is geen relatie met voeding, geneesmiddelen (die slikt hij niet), werk (cv-monteur) of vrijetijdsbesteding (zijn grote hobby is voetballen). De man wil graag weten waar hij allergisch voor is.
H De Groot
Casus 18. Zwellingen in de Familie
Abstract
Op het spreekuur ziet u de 7-jarige Jet vanwege een dikke onderlip. Deze zwelling is in de loop van de avond en nacht ontstaan. Zij is er niet benauwd bij en het jeukt niet. Het meisje zegt wel eerder last te hebben gehad van dikke vingers, oogleden en eenmaal een dikke tongrand. Meestal ontstaan de klachten in de loop van de dag en verdwijnen ze weer na 2-3 dagen.
H De Groot
Casus 19. Plotseling Een Dikke Keel!
Abstract
Op de huisartsenpost komt de 58-jarige mevrouw Rullem, die klaagt over toenemende zwelling in haar keel. Het begon met irritatie in de keel, een kriebelhoest en vervolgens ontstond het gevoel dat haar keel werd dichtgeknepen. Zij heeft geen last van jeuk, dichtzittende neus of kortademigheid.
H De Groot
Casus 20. Bijna Dood Na Een Geleend Pilletje
Abstract
Bij u op het spreekuur komt de 35-jarige heer Hermsen. U kent hem in verband met hypertensie.
H De Groot
Casus 21. Allergie Voor Antibiotica
Abstract
De 28-jarige Margreet Elzendoorn bezoekt u op het spreekuur met een tonsillitis, hoge koorts en algemeen ziek zijn. U wilt haar behandelen met antibiotica, maar leest in de medische voorgeschiedenis opgesteld door uw voorganger de code ‘penicillineallergie’.
H De Groot
Casus 22. Een Dikke Arm Na Een Muggenbeet — Angst Voor Een Wesp Later
Abstract
De 10-jarige Ivar komt met zijn moeder op het spreekuur met een ‘muggenallergie’. Afgelopen zomer heeft hij na een muggenbeet in zijn pols een zwelling gekregen van zijn hele onderarm. De zwelling ontstond in een aantal uren en Ivar was er enigzins koortsig en hangerig bij. Hij had echter niet gebraakt, was niet kortademig en had geen huidafwijkingen op de rest van zijn lichaam. Ivars moeder wil graag weten of hij nu allergisch is voor insectensteken en wil weten wat er gebeurt als hij in de toekomst wordt gestoken door een wesp.
H de Groot
Casus 23. Allergisch Voor Wespen: Levenslang?
Abstract
Max is een 18-jarige jongen die in opleiding is voor hovenier. Afgelopen zomer werd hij tijdens een schoolopdracht in zijn vinger gestoken door een wesp. De steek was pijnlijk, maar na 10 minuten kreeg Max klachten van misselijkheid en overal jeuk (vooral in zijn handpalmen). Vervolgens werd hij duizelig, begon enorm te transpireren en had hij het gevoel dat zijn keel werd dichtgeknepen.
H de Groot
Casus 24. Een Onverwacht Kerstcadeau!
Abstract
De heer Vorm, een 40-jarige gezonde, niet-atopische man met blanco voorgeschiedenis, bezoekt in januari uw spreekuur. Hij vertelt sinds enkele maanden last te hebben van droge, jeukende uitslag aan de handen, links iets meer dan rechts. In de kerstperiode waren de huiduitslag en jeuk veel erger geworden en hij kreeg ook nog eens last van uitslag op zijn oogleden.
H de Groot
Casus 25. Een Piepende Bakkersknecht
Abstract
De heer Ruys, een 20-jarige man, komt op uw spreekuur. Hij geeft aan dat hij sinds enkele maanden last heeft van een piepende ademhaling. Daarnaast voelt hij zich regelmatig kortademig. De klachten zijn eigenlijk begonnen nadat hij met een nieuwe stage in een bakkerij was begonnen. Ook is het hem opgevallen dat zijn klachten in het weekend minder zijn.
H de Groot
Casus 26. Allergisch Voor De Tandarts?
Abstract
Helen Pijpers, een 24-jarige tandartsassistente meldt zich met klachten van jeukende ogen, loopneus en soms kortademigheid tijdens het werk. Zij is sinds drie jaar werkzaam in een groepspraktijk van vier tandartsen. In het weekend en tijdens haar vakanties heeft zij totaal geen last. Mevrouw Pijpers is niet bekend met een allergie. Wel bemerkt zij de laatste week een jeukend gevoel in de tong en lippen als zij kiwi of banaan eet.
H de Groot
Casus 27. Allergiediagnostiek Van De Toekomst
Abstract
Mevrouw Van Eck (27 jaar) komt bij u op het spreekuur. Afgelopen weekend belandde zij op de SEH, nadat zij tijdens het lunchen van een maaltijdsalade in een eetcafé onwel was geworden. Zij bleek een anafylactische reactie te hebben. Na behandeling is mevrouw Van Eck met een adrenaline auto-injector naar huis gestuurd.
H de Groot
Casus 28. Nooit Te Oud Voor Een Allergie?
Abstract
Mevrouw Klaasen, 65 jaar oud, komt op uw spreekuur met de mededeling dat zij opeens allergisch is geworden. Zij heeft in het weekend na het eten van een slagroomtaart met amandelen en kiwi een forse reactie gehad. Zij kreeg direct jeuk in de mond, werd benauwd en voelde zich duizelig worden. Daarnaast had zij pijn op de borst en een dikke tong gekregen.
H de Groot
Casus 29. Is Het Koemelkallergie?
Abstract
Kevin van 3 maanden oud komt met zijn ouders op het spreekuur met huiduitslag. Het is begonnen toen hij 1 maand oud was, eerst in zijn gezicht, later verspreid over de rest van het lichaam. Kevin heeft veel jeuk en krabt zich veel.
H de Groot
Casus 30. Altijd Jeuk Na Het Eten
Abstract
De vader en moeder van Annabel, een meisje van 8 maanden, komen bij u op het spreekuur. Hun dochtertje heeft last van eczeem. De ouders doen het verzoek Annabel te testen op voedselallergie, omdat het eczeem altijd verergert na het eten van diverse voedingsmiddelen. Zij heeft jeuk en krabt zich veel.
H de Groot
Casus 31. Allergisch Voor Bijna Alles?
Abstract
Op uw spreekuur meldt zich een 56-jarige Marokkaanse vrouw. Mevrouw Mataich heeft kort daarvoor, tijdens een verblijf bij haar zus in Frankrijk, 30 minuten na het eten van kalfsvlees met rozemarijn last gekregen van zwelling van de bovenlip, een dikke tong, misselijkheid zonder braken en overal jeuk. Na drie uur kreeg ze heftige buikkrampen en leek ze flauw te gaan vallen.
H de Groot
Casus 32. Buikpijn Van Voeding? Naar De Diëtist!
Abstract
De 40-jarige mevrouw Van Essen meldt zich op het spreekuur. Het laatste jaar heeft zij steeds meer last van bepaalde voedingsmiddelen (o.a. gedroogd fruit, diverse sauzen, ontbijtkoek, koekjes, probiotica-yoghurt, soms bij garnalen, caramelsnoepjes). De klachten bestaan uit boeren, winderigheid, opgeblazen gevoel en een periode van obstipatie. Zij heeft geen bloed of slijm in de ontlasting opgemerkt.
H de Groot

Antwoorden

Voorwerk
Casus 1. Kunnen We Allergie Voorkomen?
Abstract
U adviseert de moeder gedurende minimaal vier maanden borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft voor de pasgeborene meerdere gunstige aspecten. Er zijn geen gerandomiseerde interventiestudies naar de preventieve werking op het ontstaan van een sensibilisatie of een allergie.
H de Groot
Casus 2. Gaat Het Eczeem Ooit Weg ?
Abstract
Wat is uw voorlopige diagnose?
H de Groot
Casus 3. Bij Eczeem Is Er Toch Altijd Een Voedselallergie?
Abstract
Er is bij Anniek waarschijnlijk geen sprake van een ‘klinisch relevante’ voedselallergie. Er is sprake van een sensibilisatie voor graspollen, tarwe, soja en pinda. De plantaardige voedingsallergenen kruisreageren vaak met een suikerstructuur in de graspollen.
H de Groot
Casus 4. Hoesten En Slapen Met Open Mond
Abstract
Bij aanvullende anamnese zou u het volgende te weten kunnen komen. De ouders van Eva zijn beiden atopisch. Eva heeft naast een dichte neus ook vaak last van een loopneus. Zij wrijft ook geregeld aan haar neus. Overdag hoest zij nauwelijks.
H de Groot
Casus 5. Stay or Go?
Abstract
Om de aard en de ernst van de klachten in te schatten, wilt u de volgende zaken weten.
H de Groot
Casus 6. Al Jaren Verkouden…
Abstract
Wat is de aanvullende diagnostiek die u gaat aanvragen:
H de Groot
Casus 7. Hoe Nu Verder Met Hooikoorts?
Abstract
In de eerste plaats kunt u naast het nasale corticosteroïd een antihistaminicum (nasaal, oraal of in combinatie) toevoegen. Omdat de heer Vermeulen ook oogklachten ervaart, kunt u dit eventueel ook combineren met een oogdruppel.
H de Groot
Casus 8. Peuterastma
Abstract
Kan Jip al astma hebben op deze leeftijd?
H de Groot
Casus 9. Hoe Stelt U De Diagnose Astma?
Abstract
Waar denkt u aan als oorzaak voor zijn kortademigheid het laatste jaar?
H de Groot
Casus 10. Astma En Zwangerschap, Hoe Behandelt U?
Abstract
Welke behandeling adviseert u mevrouw Boot vanwege de verergering van haar klachten?
H de Groot
Casus 11. Een Gevaarlijke Noot
Abstract
Wat doet u op dit moment?
H de Groot
Casus 12. Niet Lekker Na Een Injectie Voor De Hooikoorts
Abstract
Wat doet u op dit moment?
H de Groot
Casus 13. De Huisarts Mag Beslissen!
Abstract
Snel handelen is essentieel bij de opvang van een patiënt met een ernstige anafylaxie. Bij dreigende respiratoire en/of circulatoire insufficiëntie is adrenaline het middel van eerste keus. Dit middel remt de oedeemvorming, geeft direct vasoconstrictie en bronchusdilatatie, en remt de verdere release van mediatoren (waardoor de allergische reactie stopt en minder ernstig verloopt).
H de Groot
Casus 14. Pollen In De Lucht!
Abstract
De klachten van de ogen en neus van deze patiënt passen bij hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. De naam hooikoorts klopt eigenlijk niet: de klachten worden niet veroorzaakt door hooi en er is ook geen koorts. Beter is om over pollinosis te spreken, omdat de allergische reactie veroorzaakt wordt door blootstelling aan pollen/stuifmeel.
H de Groot
Casus 15. Hooikoorts En Voeding: Hoe Zit Het Ook Al Weer Met Die Kruisreacties?
Abstract
Jeuk in de mond – het zogenoemde oraal allergiesyndroom (OAS) – bij voeding bij iemand die hooikoorts heeft, is zeer suggestief voor een kruisreactie.
H de Groot
Casus 16. Er Moet Toch Een Oorzaak Zijn Voor Die Jeukbulten?
Abstract
De jeukbulten die meestal vluchtig zijn en verspreid over het lichaam kunnen optreden, heten galbulten, urticaria of netelroos. Men spreekt van chronische urticaria, indien de klachten langer aanhouden dan zes weken.
H de Groot
Casus 17. De Thermostaat Staat Niet Goed Afgesteld
Abstract
Er is sprake van chronische urticaria. Dit is een frequent voorkomende huidaandoening, die wordt gedefinieerd door het tweemaal per week of vaker optreden van jeukende bulten over een periode van meer dan zes weken. De bulten variëren in grootte, worden vaak omgeven door een rode zoom en verdwijnen meestal na 1 tot 24 uur. De classificatie van chronische urticaria is gebaseerd op klinische gronden en staat dus los van een onderliggende etiologie.
H de Groot
Casus 18. Zwellingen in de Familie
Abstract
Bij Jet is waarschijnlijk sprake van hereditair angio-oedeem (HAE), waarbij aanvalsgewijs angio-oedeem ontstaat op basis van een erfelijk defect in het complementsysteem.
H de Groot
Casus 19. Plotseling Een Dikke Keel!
Abstract
De gebruikte medicatie moet worden geïnventariseerd.
H de Groot
Casus 20. Bijna Dood Na Een Geleend Pilletje
Abstract
Bij patiënt is sprake van een ernstige anafylaxie op basis van geneesmiddelenreactie, meest waarschijnlijk op de diclofenac.
H de Groot
Casus 21. Allergie Voor Antibiotica
Abstract
Onder de code ‘penicillineallergie’ kunnen tal van klinische reacties zijn ondergebracht. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige bijwerking die ooit is opgetreden, zoals maculopapuleus exantheem tijdens of soms na een penicillinekuur. Vaak wordt de kuur dan gestaakt en krijgt de patiënt het advies om dit middel nooit meer te gebruiken. Deze bijwerking treedt vaak op. Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas is de prevalentie bij amoxicilline 7% en bij andere penicillinen 1%; bij een mononucleosis infectiosa-infectie zelfs in 90% van de gevallen.
H de Groot
Casus 22. Een Dikke Arm Na Een Muggenbeet — Angst Voor Een Wesp Later
Abstract
Om wat voor type reactie gaat het bij Ivar?
H de Groot
Casus 23. Allergisch Voor Wespen: Levenslang?
Abstract
Gezien de transpiratie, de neiging tot collaps, de lage tensie met de snelle polsfrequentie, de angst en de bleekheid is hier sprake geweest van een anafylaxie graad IV.
H de Groot
Casus 24. Een Onverwacht Kerstcadeau!
Abstract
Het klinisch beeld en de anamnese passen bij handeczeem. Handeczeem is een veelvoorkomend voorbeeld van een contacteczeem onder de beroepsbevolking. Contacteczeem kan worden onderverdeeld in allergisch contacteczeem en irritatief (ortho-ergisch) contacteczeem. De laatste vorm komt het vaakst voor en wordt vooral veroorzaakt door het cumulatieve effect van steeds terugkerende zwak toxische en mechanische prikkels. De allergenen die een rol spelen bij het allergisch contacteczeem zijn afhankelijk van de bedrijfssector waarin iemand werkt.
H de Groot
Casus 25. Een Piepende Bakkersknecht
Abstract
Er lijkt een duidelijke relatie te zijn met de stage van de patiënt. Een beroepsgerelateerde aandoening kan daarom worden overwogen. Gezien het werken in een bakkerij en de aanwezige atopie bij de heer Ruys denkt u in eerste instantie aan bakkersastma.
H de Groot
Casus 26. Allergisch Voor De Tandarts?
Abstract
Welke beroepsallergie kan bij mevrouw Pijpers ontstaan zijn?
H de Groot
Casus 27. Allergiediagnostiek Van De Toekomst
Abstract
Zijn deze bepalingen zinvol?
H de Groot
CASUS 28. Nooit Te Oud Voor Een Allergie?
Abstract
In een rustig moment vertelt mevrouw Klaasen dat zij deze klachten nooit eerder heeft gehad, ook niet in lichte vorm. Zij eet alles, inclusief alle noten, en ook kiwi was nooit eerder een probleem. Zij is niet bekend met hooikoorts of andere allergische klachten. Zij heeft die dag geen pijnstillers ingenomen en is die dag ook niet gestoken door een insect
H de Groot
Casus 29. Is Het Koemelkallergie?
Abstract
Het juiste antwoord is: a.
H de Groot
Casus 30. Altijd Jeuk Na Het Eten
Abstract
U vraagt de ouders welke voedingsmiddelen verdacht zijn. Ook vraagt u of er altijd meer jeuk of andere klachten ontstaan direct na het eten van deze voedingsmiddelen. Voor een voedselallergie moet er immers een duidelijk en consistent verband zijn tussen de voedselinname en het opvlammen van het eczeem.
H de Groot
Casus 31. Allergisch Voor Bijna Alles?
Abstract
Angio-oedeem kan veroorzaakt worden door een voedselallergie, een onderliggende interne aandoening of als bijwerking van een medicament
H de Groot
Casus 32. Buikpijn Van Voeding? Naar de Diëtist!
Abstract
U vindt bij lichamelijk onderzoek van de patiënte geen afwijkingen in de buikregio. Een ECHO is eerder verricht in opdracht van uw voorganger en liet geen bijzonderheden zien. Onderzoek naar mogelijke parasieten is negatief.
H de Groot
Nawerk
Meer informatie
Titel
Casusboek allergie
Redacteur
Dr. H de Groot
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9902-4
Print ISBN
978-90-313-9901-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9902-4