Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor Urologie 8/2014

Case reports. Niet voor één fistel te vangen. Robotgeassisteerde laparoscopische repair van vesicovaginale fistels

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 8/2014
Auteurs:
drs. D.E.A. van Doorn, drs. A.E. Bouwma, drs. P. van Migem
Belangrijke opmerkingen
* drs. D.E.A. van Doorn, gynaecoloog, Amphia Ziekenhuis, Breda; afdeling Obstetrie en gynaecologie, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch
drs. A.E. Bouwma, gynaecoloog, seksuoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch
drs. P. van Migem, uroloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch

Samenvatting

We beschrijven drie casus van dagelijks ongewenst urineverlies; de ontwikkeling van de vesicovaginale fistel (VVF) verschilt per casus. Een VVF ontstaat meestal postoperatief, als complicatie van urologische, gynaecologische of chirurgische ingrepen.
De robotgeassisteerde laparoscopische repair is, naast de bekende abdominale en vaginale benadering, een goede keuze bij gecompliceerde of persisterende VVF’s. Laparoscopische repair is effectief en veilig en geniet alle voordelen van de minimaal invasieve chirurgie. Het grootste voordeel van de robotgeassisteerde vesicovaginale benadering is de combinatie van precieze blaaschirurgie met het vaginaal sluiten van de fistel. De fistel wordt volledig uitgesneden en het overige weefsel wordt in twee lagen gesloten.
In de internationale literatuur is het positieve resultaat van de robotgeassisteerde laparoscopische VVF-repair al veelvuldig beschreven. Voor zover ons bekend is, is dit de eerste keer dat deze gecombineerde methode beschreven wordt in Nederland.
Deze benadering van de VVF verdient naar onze mening meer aandacht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor Urologie 8/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial