Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Uitgave 1/2013

Tijdschrift voor Urologie 1/2013

Case report. Twee patiënten met late gevolgen van lichen sclerosus: niet enkel beperkt tot de huid

Case Report. Twee Patiënten Met Late Gevolgen Van Lichen Sclerosus

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 1/2013
Auteurs:
drs. H.D. Hoving, drs. A.H. van Houten, prof. dr. J.M. Nijman
Belangrijke opmerkingen
ten tijde van het onderzoek coassistent, thans arts-onderzoeker
dermatoloog
uroloog

Samenvatting

Deze casus beschrijft lichen sclerosus van de externe geslachtsorganen, waarbij als leidraad de ziektebeschrijving van 2 patiënten wordt gebruikt. Bij patiënt A was sprake van jeuk en dyspareunie, terwijl bij patiënt B mictieklachten op de voorgrond stonden. Bij beide patiënten was al geruime tijd sprake van lichen sclerosus; bij patiënt B was de diagnose mogelijk niet onderkend.
Het tijdig diagnosticeren en medicamenteus behandelen van lichen sclerosus zijn van belang. Bij langer bestaande lichen sclerosus ontstaan huidveranderingen met een irreversibel karakter. Patiënten dienen geïnformeerd te worden over de verhoogde kans op het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom. Lichen sclerosus kan leiden tot seksueel disfunctioneren en een verstoorde seksuele beleving. Daarnaast kunnen bij de man mictiestoornissen ontstaan, waarbij uitgebreide chirurgische correcties noodzakelijk kunnen zijn. De gevolgen van lichen sclerosus op de lange termijn zijn dus niet beperkt tot alleen de huid en zijn van belang voor de urologische praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Tijdschrift voor Urologie 1/2013 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial