Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-05-2018 | Case Report | Uitgave 6-7/2018 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2018

Case report. Ongebruikelijke presentatie van een Leydig-celtumormetastase tijdens de behandeling van een prostaatcarcinoom

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6-7/2018
Auteurs:
Laura Stokkel, dr. Henk G. van der Poel, dr. Sigrun I. Langbein, dr. J. Martijn Kerst, dr. Bas W. G. van Rhijn

Samenvatting

In dit artikel beschrijven wij een patiënt met een testosteron producerende metastase, die werd ontdekt tijdens de follow-up van een prostaatcarcinoom. De patiënt in deze casus had in zijn voorgeschiedenis een Leydig-celtumor, waarvoor hij een radicale orchidectomie rechts had ondergaan. Kort daarop werd hij gediagnosticeerd met prostaatcarcinoom. Behandeling bestond uit radicale prostatectomie en bekkenklierdissectie. Voor het recidief prostaatcarcinoom werd hij aanvullend behandeld met radiotherapie op prostaatfossa en bekkenklierstations in combinatie met drie jaar hormonale behandeling. Het testosterongehalte gedurende de hormonale therapie steeg fors. Bij verder onderzoek en chirurgisch ingrijpen bleek er sprake van een testosteron producerende Leydig-celtumormetastase in het retroperitoneum.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2018

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2018 Naar de uitgave