Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-11-2018 | Case Report | Uitgave 1/2019 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 1/2019

Case report. Een benigne zwelling van de testis: een intratesticulaire epidermoïdcyste. Cave: overige echografische afwijkingen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 1/2019
Auteurs:
drs. Thomas B. R. M. Sterenborg, dr. Irene M. Tjiam, drs. Willem Vreuls, drs. Diederick Duijvesz

Samenvatting

Deze casus betreft een 22-jarige patiënt die zich presenteerde met een niet-pijnlijke, palpabele zwelling van de linker testis. Echografie toonde een typisch beeld met uienringen, met daarnaast een tweetal kleine hypo-echogene laesies als toevalsbevinding. Patiënt onderging daarom een radicale orchidectomie links. Pathologie bevestigde de diagnose ‘intratesticulaire epidermoïdcyste’, er werd echter ook een seminoom gevonden. Een intratesticulaire epidermoïdcyste is de meest voorkomende afwijking van de testis. Echografie is eerste keus in de diagnostiek, maar hiermee kan de diagnose niet met zekerheid worden gesteld, aangezien een matuur teratoom dezelfde echografische kenmerken kan hebben. Indien er sprake is van alleen een epidermoïdcyste zou kunnen worden volstaan met een afwachtend beleid of een partiële resectie. In het kader van deze casus was een radicale orchidectomie achteraf de juiste keuze, aangezien er ook sprake was van een seminoom.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel