Skip to main content
main-content
Top

19-06-2013 | Nieuws

Minder cariës bij jeugd

Tussen 2005 en 2011 steeg het percentage kindergebitten zonder cariës.

Tussen 2005 en 2011 steeg het percentage kindergebitten zonder cariës bij 5-jarigen van 44% naar 59%. Voor 17-jarigen steeg dit van 29% naar 39%. Dat blijkt uit het Signalement Mondzorg 2013 dat het College voor Zorgverzekeringen publiceert.

Het Signalement Mondzorg 2013 beschrijft de ontwikkeling van de mondgezondheid van jeugdige verzekerden in de leeftijd van 5, 11, 17, 21 en 23 jaar.

Centraal staat daarbij de vraag in hoeverre er sprake is van een goede mondgezondheid en van mondzorg die voor iedere verzekerde toegankelijk is.

De NMT is verheugd dat de mondgezondheid van de jeugd de afgelopen jaren is verbeterd. De beroepsgroep heeft zich ingespannen om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van poetslessen op scholen samen met het Ivoren Kruis en informatie op de patiëntenwebsite www.allesoverhetgebit.nl. Daarnaast ontwikkelde de beroepsgroep de Richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen die nu in de praktijken wordt geïmplementeerd.

In de periode 2008 tot en met 2010 gold de te verzekeren prestatie mondzorg voor jeugdige verzekerden tot tweeëntwintig jaar. Met ingang van 2011 geldt weer dat

jeugdige verzekerden recht hebben op mondzorg tot 18 jaar.

De tijdelijke uitbreiding tot 22 jaar is de belangrijkste reden voor de stijging van de uitgaven in 2008 en de daling in 2011. In het rapport wordt de suggestie gewekt dat deze verhoging niet heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van mondgezondheid. De NMT betwijfelt of je op basis van deze gegevens en deze korte tijdsperiode deze conclusies kunt trekken.

Nog te veel cariës

Het betreurt de NMT wel dat er nog altijd sprake is van cariës en van verschillen tussen groepen met een hoge en lage sociaal-economische status. In dat perspectief is deze verbetering nog maar een eerste stap en zullen professionals in de mondzorg samen met ouders en jeugd zich moeten blijven inspannen om de mondgezondheid te verbeteren.

Download hier hetSignalement Mondzorg 2013 – Mondgezondheid en preventief tandheelkundig gedrag van jeugdige verzekerden.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.