Skip to main content
main-content
Top

10-02-2014 | Nieuws

Meer kans op cardiale problemen bij astma en COPD

Patiënten met astma en COPD hebben een verhoogd risico op hartritmestoornissen, tachycardie en een hartstilstand. Dit blijkt uit onderzoek van Miriam Warnier, waarop zij vandaag, 10 februari 2014, promoveert aan de Universiteit Utrecht. Warnier bepleit daarom een meer geïntegreerde zorg van hart en longen voor COPD- en astmapatiënten.

Zo hebben mensen met astma en COPD zelfs 40 procent meer kans op een hartstilstand. Mogelijk speelt medicijngebruik een rol bij het ontstaan van deze hartproblemen. In ieder geval is er vaker een afwijkend ECG dan bij mensen zonder de longaandoeningen.

Volwassen astmapatiënten, vooral  patiënten die β2-mimetica gebruiken, hebben bijvoorbeeld vaker een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut. Ook patiënten met COPD hebben gemiddeld een hogere hartslag dan patiënten zonder deze aandoening. Bij oudere patiënten is deze tachycardie een risicofactor voor overlijden.

In haar onderzoek keek Warnier ook naar manieren om de risico’s op hartproblemen bij astma en COPD te verkleinen. Stoppen met roken kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Warnier toont aan dat dit bij patiënten met longaandoeningen het effectiefst is als medicijnen om te stoppen met roken worden gecombineerd met gedragstherapie. 

Geneesmiddelen 

Daarnaast constateert zij dat het risico op hartritmestoornissen mogelijk verlaagd kan worden door het verbeteren van de informatievoorziening in de Summary of Product Characteristics (SPC). Warnier laat zien dat de informatie over de kans dat het geneesmiddel een ritmestoornis veroorzaakt, aanzienlijk verschilt tussen de SPC's van verschillende middelen. Zelfs tussen Amerikaanse en Europese SPC's van hetzelfde geneesmiddel bestaan soms grote verschillen.

Ook ontdekte Warnier dat huisartsen niet altijd de aanbevelingen in de SPC opvolgen om een ECG te maken voorafgaand aan het gebruik van een geneesmiddel dat als bijwerking hartritmestoornissen kan veroorzaken. "Soms is de informatie ook dubbelzinnig", aldus Warnier. "Verbetering van de informatie in de bijsluiter kan bijdragen aan een zorgvuldiger behandeling."

Warnier promoveert op 10 februari, om 14:30 uur in het Academiegebouw van Utrecht op het proefschrift Disease and drug-induced arrhythmias: The example of obstructive pulmonary disease. Haar promotoren zijn prof.dr. Ton de Boer, prof.dr. Arno Hoes, dr. Marieke de Bruin en dr. Frans Rutten.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.