Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

25. Cardiac CT

Auteur : C. Verlooij

Gepubliceerd in: Computertomografie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

1 Inleiding – 2 Algemene anatomie van het hart en de kransslagaders – 3 Ontwikkeling van cardiac CT – 4 MDCT-vereisten voor cardiac CT – 5 Data-acquisitie in cardiac CT – 6 Dosisreductie – 7 Ontwikkelingen – 8 Nadere cardiac data-analyse 9 – Scanprocedure CT-coronair angiografie – 10 TAVI. In dit hoofdstuk wordt cardiac CT besproken. Het hoofdstuk start na de inleiding met een bespreking van de anatomie van het hart en de kransslagaders en de ontwikkeling van cardiac CT. De vereisten voor MDCT van het hart worden besproken. Vervolgens komen de verschillende acquisitiemethoden aan de orde: prospective gating en retrospective triggering. Overige onderwerpen zijn myocardperfusie, fractional flow reserve (FFR) en transcatheter aortic valve implantation (TAVI).
Voetnoten
1
Omdat de meeste publicaties over het hart en de coronairarteriën in het Engels zijn, worden hier naast de Nederlandse namen ook de Engelse gebruikt.
 
2
Met betrekking tot (spatiële) resolutie wordt vaak verwezen naar de frequentie van Nyquist. Een frequentie is alleen betrouwbaar als de bemonstering (‘sampling rate’) tweemaal zo groot geweest is. Als voorbeeld: een detail van 1 mm wordt betrouwbaar afgebeeld bij een coupedikte van 0,5 mm (de frequentie kan in dit geval verhoogd worden door het reconstructie-interval te verhogen).
 
Metagegevens
Titel
Cardiac CT
Auteur
C. Verlooij
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/16013_2021_51