Skip to main content
main-content
Top

22-09-2015 | Nieuws

Capaciteitsorgaan verlaagt instroomplaatsen ggz-professionals

Het Capaciteitsorgaan heeft het aantal instroomplaatsen in de opleidingen tot gz-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog en verpleegkundig specialist ggz naar beneden bijgesteld naar zo'n 1050. Dat is zo'n 150 minder dan de 1200 instroomplaatsen uit het advies van 2013.

Verpleegkundig specialisten ggz

Het aantal instroomplaatsen voor verpleegkundig specialisten ggz (driejarige opleiding) blijft met 86 vrijwel gelijk. Dit komt doordat het proces van verticale substitutie van werkzaamheden, van met name de psychiater en in mindere mate van de psychologische beroepen, zich naar verwachting doorzet. Met name het aantal benodigde instroomplaatsen voor gz-psychologen en psychotherapeuten valt lager uit.

Zorgvraag

Het Capaciteitsorgaan schrijft de gedaalde behoefte aan instromende ggz-professionals toe aan een aantal factoren. Zo stabiliseert de zorgvraag. Daarnaast stijgt het rendement van de huidige zorgverleners. Zij werken meer uren en blijven, mede door de verhoging van de pensioenleeftijd, langer werkzaam als ggz-professional.

Bron: V&VN

 

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

BSL Academy hbo-V

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde