Skip to main content
main-content
Top

22-04-2011 | Nieuws

Cao-onderhandelingen GGZ vastgelopen

De onderhandelingen tussen werkgeversorganisatie GGZ Nederland en de vakbonden zijn vastgelopen. Het meest verbolgen zijn de bonden over het oprekken van de arbeidstijden en het inkrimpen van de ORT.

Op 19 april kwamen werkgevers en bonden voor de derde keer bij elkaar. Volgens woordvoerder Elise Merlijn, die spreekt namens Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ, is de kloof te groot om verder te praten. ‘Ik ben in shock over de opstelling van de werkgevers’, aldus Elise Merlijn van Abvakabo FNV in het blad Psy.

De voorstellen van GGZ Nederland zijn volgens de bonden onacceptabel. Het meest verbolgen zijn de bonden over het oprekken van de arbeidstijden en het inkrimpen van de onregelmatigheidstoeslag (ort). ‘Dat gebeurt onder het mom van flexibiliteit’, zegt Merlijn. ‘Maar er wordt op dat punt nu al heel veel van werknemers in de ggz gevraagd. GGZ Nederland probeert verslechteringen als verbeteringen te verkopen.’

Zo willen de werkgever het maximum aantal uren voor de nachtdienst optrekken van negen uur naar tien uur en voor een dagdienst van tien uur naar twaalf uur. Voorstel is ook om de onregelmatigheidstoeslag door de week niet om acht uur maar om negen uur ’s avonds te laten ingaan.

De 4,25 procent verhoging van loon plus eindejaarsuitkering die GGZ Nederland biedt over 28 maanden, dekt nauwelijks de inflatie. Dat betekent dat werknemers er in koopkracht niets op vooruitgaan. Werknemers betalen die 4,25 procent zelf met de verslechteringen op de arbeidstijden en het wachtgeld, zo luidt het standpunt van de bonden.

Ondanks de tegenstellingen denkt de woordvoerder van GGZ Nederland dat de onderhandelaars er uiteindelijk wel uit zullen komen. De onderhandeling gaan op 8 juni weer verder.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.