Skip to main content
main-content
Top

17-04-2014 | Nieuws

BTW-oerwoud

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In een van haar NRC-columns rond de gemeenteraadsverkiezingen hekelt politiek-econoom
Marike Stellinga het btw-oerwoud van ondoorzichtige regelgeving rond hoge en lage
btw-heffingen. Zij pleit, evenals minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, voor een herziening van het algehele belastingstelsel. Een voorstel waar de tandarts zich ongetwijfeld ook in kan vinden.

 

Tijd voor stelselherziening

 

Stellinga: 'Het lijkt mij een uitstekend moment voor een stelselherziening. Sterker nog, het is de hoogste tijd. Niet alleen zijn de belastingen gedurende de crisis fors verhoogd (wat bezuinigingen genoemd werden, waren gewoon belastingverhogingen). Ons belastingstelsel is ook nog eens onnodig ingewikkeld geworden.' Met een lagere of geen btw-heffing wil de overheid minderbedeelden helpen en bepaalde sectoren stimuleren, maar het gevolg van het hanteren van verschillende tarieven betekent een oerwoud aan regels, uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen....de tandarts kan er over meepraten.

 

Lage btw voor implantaat, hoge voor fixatieschroeven

 

Stellinga vertelt op hilarische wijze hoe in een en dezelfde sector met verschillende btw-tarieven gewerkt moet worden, zoals bij implantologie. Hieronder volgt een gedeelte van haar column: 'Leest u deze krant op papier dan betaalt u het lage btw-tarief, leest u hem digitaal dan betaalt u het hoge. Als u rouwt in een rouwcentrum zonder dat er een overledene is opgebaard, dan betaalt u het hoge tarief. Voor een echte uitvaart betaalt u geen btw. Als u een nieuwe kies geimplanteerd krijgt, dan valt de kies onder het lage tarief, de 'fixatieschroeven' onder het hoge. Als u naar de kapper gaat betaalt u 6 procent. Als u een manicure neemt, 21 procent. Gaat u naar de sauna, dan betaalt u het lage tarief, gaat u naar de zonnebank het hoge. Als u voer koopt voor 'vogels in de vrije natuur en voor fazanten die later uitgezet worden in de natuur', dan betaalt u het hoge tarief. Als u voer koopt voor siervogels betaalt u 6 procent, maar dan moet het voer 'voor minimaal 95 % uit granen en voor maximaal 5 % uit granen en voor maximaal 5 % uit oliehoudende zaden bestaan.' 'I kid you not', voegt Stellinga daar aan toe.

 

Wie de btw-website van de Belastingdienst raadpleegt, wordt inderdaad geconfronteerd met een onbegrijpelijke wirwar van regels. De tandarts zal het ongetwijfeld eens zijn met de verzuchting van Stellinga dat een stelsel met zoveel ondoorzichtige regels ten aanzien van hoog of laag btw-tarief een totale verspilling van ieders energie is, voor ondernemers zowel als de controleurs van de Belastingdienst.

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail