Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2012 | Forum | Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012

Bruikbaarheid van Kessler Psychological Distress Scale (K10) voor prevalentieschatting van depressie en angststoornissen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2012
Auteurs:
Hans Spee, Niels Smits, Harry de Koning
In de Standaardvraagstelling Angst & Depressie van de Lokale en Nationale Monitor Volksgezondheid is door epidemiologen van GGD’en afgesproken om de Kessler Psychological Distress Scale (K10) te gebruiken voor het schatten van de prevalentie van depressie en angststoornissen in hun werkgebied. Dit artikel laat zien dat toepassing van deze screener resultaten oplevert die aanzienlijk afwijken van de prevalentieschattingen op basis van het Composite International Diagnostic Interview (CIDI) dat als gouden standaard geldt. Aan de hand van data uit een studie waarin zowel de K10 als de CIDI bij een groep respondenten is afgenomen, wordt gëıllustreerd dat de K10 niet bruikbaar is voor het schatten van de prevalentie. Omdat het schatten van de prevalentie met de gouden standaard (CIDI) voor GGD’en vanwege de hoge kosten niet altijd haalbaar is, wordt afgesloten met het beschrijven van twee alternatieve methoden om de prevalentie te schatten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012 Naar de uitgave