Skip to main content
main-content
Top

31-01-2011 | Nieuws

Britse ouderen sterven aan uitdroging

In Groot-Brittanni� zijn de afgelopen vijf jaar zeker 650 ouderen in verzorgingshuizen gestorven aan uitdroging. Dat meldt Nursing Times op grond van een publicatie in de Daily Mail. Nog eens 157 ouderen zijn in dezelfde periode overleden aan ondervoeding en 2.000 aan de besmetting met de bacteri�n Clostridium difficile en MRSA.

Het totale aantal kan overigens hoger zijn omdat verzorgingshuisbewoners die sterven in het ziekenhuis niet in de statistieken zijn opgenomen.

De cijfers zijn overgenomen uit overlijdensakten van de verzorgingshuisbewoners in Engeland en Wales tussen 2005 en 2009. Analisten kwamen tot een getal van 667 slachtoffers van uitdroging, 157 van ondervoeding en 1.928 sterfgevallen als gevolg van superbacteriën.

Volgens de cijfers is het aantal sterfgevallen als gevolg van uitdroging verdubbeld. Neil Duncan-Jordan van Nationale Conventie van Gepensioneerden reageert geschokt op de cijfers. "De vaststelling dat vandaag nog altijd zoveel mensen sterven als gevolg van deze oorzaken is schokkend. De cijfers tonen aan dat ouderen in rusthuizen niet de zorg krijgen die ze verdienen, hoewel ze vaak heel veel geld moeten betalen."

Het verblijf in een home kan oplopen tot negenhonderd euro per week. "Het is dan ook schrijnend om vast te stellen dat ouderen dan nog aan hun lot overgelaten worden. Voor dat bedrag zou je toch mogen verwachten dat ze genoeg drinken en een degelijke maaltijd krijgen."

Uit de cijfers blijkt ook dat nog eens 1.446 ouderen stierven aan doorligwonden, 4.866 bezweken aan een bloedvergiftiging en 4.881 aan een ongelukkige val in een omgeving die als veilig beschouwd wordt.

Het laatste wijst op gebrek aan voldoende zorg. Veel ouderen klagen dan ook over de kwaliteit van de zorg. Het personeel is vaak overbelast of onvoldoende opgeleid. De ouderen krijgen naar eigen zeggen te weinig hulp bij het eten en onaargeroerde maaltijden worden vaak weggehaald.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.