Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17. Boutonnièredeformiteit

Auteur : Koos van Nugteren

Gepubliceerd in: Fysiotherapie bij peesaandoeningen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een pianist krijgt in de loop van enkele dagen last van zijn middelvinger. Hij voelt de pijn vooral rond het proximale interfalangeale gewricht. Dergelijke klachten kunnen allerlei oorzaken hebben en het is dan ook een uitdaging voor de onderzoeker om te achterhalen wat er precies aan de hand is. In dit geval betreft het een beginnende boutonnièredeformiteit ten gevolge van een ruptuur van de centrale slip van de strekpees van de vinger. Deze aandoening is, zeker in de beginfase, moeilijk te herkennen. Een snelle diagnose en behandeling zijn echter belangrijk om een definitieve standsafwijking van de vinger te voorkomen. Dit hoofdstuk beschrijft een voorbeeldcasus, de bevindingen bij het functieonderzoek, de anatomie en de behandeling.
Voetnoten
1
Boutonnière: Frans woord voor knoopsgat of incisie.
 
Literatuur
1.
go back to reference Van Lieshout J, Ritt MJPF. Atlas van de hand. Baarn: HB uitgevers; 2007. Hoofdstuk 4. Van Lieshout J, Ritt MJPF. Atlas van de hand. Baarn: HB uitgevers; 2007. Hoofdstuk 4.
2.
go back to reference Elzinga K, Chung KC. Managing swan neck and boutonniere deformities. Clin Plast Surg. 2019;46(3):329–37.CrossRef Elzinga K, Chung KC. Managing swan neck and boutonniere deformities. Clin Plast Surg. 2019;46(3):329–37.CrossRef
Metagegevens
Titel
Boutonnièredeformiteit
Auteur
Koos van Nugteren
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2422-4_17