Skip to main content
main-content
Top

26-09-2013 | Nieuws

Bloedvaten van kinderen die kanker hebben overwonnen verouderen sneller

De bloedvaten van volwassenen die kinderkanker hebben overwonnen, worden sneller ouder dan de vaten van mensen die geen kinderkanker hebben gehad. Opvallend is dat niet alleen de bloedvaten die in het bestralingsgebied liggen sneller verouderen, maar ook de bloedvaten buiten dit gebied. Onderzoekers van de afdelingen Kinderoncologie, Vasculaire Geneeskunde en Medische Oncologie van het UMCG hebben dit aangetoond. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

Het UMCG volgt overlevenden van kinderkanker al jaren nauwkeurig om te controleren of zij eventueel late effecten van de vroeger gegeven behandeling ondervinden. Beschadiging van de bloedvatwand zoals die in het algemeen voorkomt bij veroudering, gaat gepaard met een verdikking van de binnenkant van het bloedvat. Een dergelijke verdikking van de bloedvatwand werd vooral gevonden bij volwassen ex-patiënten die chemotherapie en radiotherapie hadden gehad, en dan speciaal bij radiotherapie gericht op de hals of borstkas. Deze versnelde veroudering van de bloedvaten leidt ook tot verhoogde bloeddruk en overgewicht. Vooral kinderen die naast de chemotherapie ook nog radiotherapie op hals of borstkas krijgen, lijken de grootste kans te hebben dit fenomeen te ontwikkelen.

 

Vaatveroudering afremmen

Deze ontdekking is belangrijk, omdat deze late schade bij degenen die kinderkanker hebben overleefd, mogelijk verkleind kan worden. Door hen nauwgezet te volgen en te screenen op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterol en suikerziekte, kan waar nodig tijdig worden bijgestuurd. De versnelde vaatveroudering kan afgeremd worden door bijvoorbeeld leefstijlverbetering, zoals gezonde voeding en meer bewegen. Het is daarom belangrijk dat deze patiëntengroep optimale “Cancer Survivorcare” krijgt. Het UMCG biedt die zorg nu al voor patiënten die kinderkanker, Hodgkin en testiskanker hebben overwonnen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.