Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 4/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2012

Bloeddruk meten bij kinderen met overgewicht in de jeugdgezondheidszorg

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2012
Auteurs:
J.E Kist-van Holthe, R.A HiraSing
Belangrijke opmerkingen
kinderarts, en
kinderarts-jeugdarts
Sociale Geneeskunde
Hypertensie komt vaak voor bij kinderen met overgewicht (4-14%) en obesitas (11-24%). Van de kinderen met ernstige obesitas heeft zelfs 50% hypertensie. Hoewel hypertensie meestal symptoomloos verloopt, leidt het tot cardiovasculaire ziekten en nierinsufficiëntie. De jeugdgezondheidszorg in Nederland bereikt 90-95% van de kinderen op verschillende leeftijden en vormt daarmee een unieke setting voor preventie en vroegsignalering van ziekten. Het screenen op hypertensie van kinderen met overgewicht (selectieve preventie) in de jeugdgezondheidszorg om latere cardiovasculaire en nierschade te voorkomen, wordt daarom sinds kort aanbevolen in de JGZ-richtlijn Overgewicht. Dit artikel is een onderbouwing van dit advies.
Indien kinderen met overgewicht en obesitas hypertensie hebben, zal in eerste instantie verandering in leefstijl geadviseerd worden: meer bewegen in combinatie met gezonde voeding en een eventuele zoutbeperking. Indien dit beleid onvoldoende succesvol is, zal een antihypertensivum voorgeschreven worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2012 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel