Skip to main content
main-content
Top

01-05-2014 | Nieuws

Bloeddruk lager bij verpleegkundige

De bloeddruk van patiënten is aanzienlijk hoger als die wordt gemeten door een arts in plaats van door een verpleegkundige. Dat stellen onderzoekers van de University of Exeter.

Een systematische review uitgevoerd door Christopher Clark en zijn collega’s laat zien dat de bloeddruk gemiddeld 7/4 mmHg hoger was als deze opgemeten werd door een arts. De studie bevestigt dat er een zogenaamd ‘wittejassensyndroom’ bestaat. Dat betekent dat er bij de patiënt een lichamelijke reactie optreedt als een arts de bloeddruk opmeet. Door nervositeit en de aanwezigheid van een arts stijgt de bloeddruk. Dat effect is veel minder wanneer een verpleegkundige de bloeddruk meet.

Verschillende settings

Het onderzoeksteam onder leiding van Clark analyseerde de gegevens van meer dan duizend mensen bij wie de bloeddruk door zowel een arts als door een verpleegkundige was gemeten tijdens hetzelfde bezoek. Ze bekeken daarbij de metingen van artsen en verpleegkundigen in tien verschillende settings in tien landen. De resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Lees hier verder

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.