Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

Denkbeeld 4/2014

Blijf dementie een stap voor

De relatie tussen langzamer lopen en dementie

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 4/2014
Auteur:
Han Diefeldt
Belangrijke opmerkingen
Han Diesfeldt is psycholoog; voor meer informatie en reacties: h.diesfeldt@outlook.com.

Samenvatting

Lopen, denken en praten delen dezelfde hersencapaciteit met elkaar. Wanneer die achteruitgaat door bijvoorbeeld dementie, heeft dit ook zijn weerslag op ons bewegingstempo. Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben nu aangetoond dat langzamer lopen voorafgaat aan signalen van een minder goede cognitie. Meten van iemands wandeltempo zou dan ook weleens school kunnen gaan maken als een simpele en effectieve manier om een inschatting te maken van de kans op dementie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Denkbeeld 4/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Twee kanten

Kleinbeeld

Zorgmuur