Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Gewone- en ongewone patiënten | Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013

Blaren in de mond

Ken de blaarvormende huid-slijmvliesaandoeningen

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2013
Auteur:
Prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van monden kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. In deze rubriek bespreekt Van der Waal één of meer patiënten met een soms gangbare en soms ook meer zeldzame aandoening van mond of kaak. Eventuele reacties of vragen zijn welkom (i.vanderwaal@vumc.nl).
In de mond kunnen zich diverse blaarvormende huid-slijmvliesaandoeningen presenteren. Daarbij moet worden gedacht aan pemphigus vulgaris, slijmvliespemfigoïd en erythema multiforme. Een enkele maal kan ook orale lichen planus met blaarvorming gepaard gaan. Blaren in de mond gaan snel stuk en laten dan een oppervlakkige, verder niet kenmerkende, meestal pijnlijke ulceratie achter. Mondlaesies kunnen zich op alle plaatsen voordoen, met inbegrip van het tandvlees. In veel gevallen doen de mondlaesies zich voor ruim voordat eventuele huidlaesies optreden. Het is voor de tandarts en mondhygiënist belangrijk om op de hoogte zijn van de ziektebeelden, zoals zal worden toegelicht aan de hand van vier patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013 Naar de uitgave

Report

Empathie

Feedback post

Ordenen helpt