Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 10/2009

Bijblijven 10/2009

Blaasjes met en zonder koorts: waterpokken, gordelroos, koortslip, insectenbeet en strophulus

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2009
Auteur:
Dr. W. Opstelten
Belangrijke opmerkingen
Huisarts, Amersfoort en wetenschappelijk medewerker Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht

Samenvatting

Dit artikel bespreekt enkele meestal onschuldige aandoeningen die met blaasjes of blaren gepaard gaan. Waterpokken is een frequent voorkomende, besmettelijke kinderziekte, waarvoor meestal geen medische interventie noodzakelijk is. Alertheid is geboden bij pasgeborenen, kinderen met een verminderde afweer en zwangeren. Ook gordelroos is bij kinderen meestal een onschuldige aandoening. Het treedt vooral op bij kinderen die op heel jonge leeftijd besmet zijn met het waterpokkenvirus en is meestal geen uiting van een algemeen verminderde weerstand. Blaasjes kunnen ook ontstaan na een insectenbeet. Koeling en orale antihistaminica kunnen de jeuk verlichten. Bij een overgevoeligheidsreactie op een insectenbeet kan een groep papels met blaasjes ontstaan. Dit wordt strophulus genoemd en kan worden behandeld met een corticosteroïdcrème.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

Bijblijven 10/2009 Naar de uitgave

Artikelen

Bultjes